nieuws

Bouwers luiden noodklok over vergunningen

bouwbreed 3295

Bouwers luiden noodklok over vergunningen

Bouwbedrijven maken zich grote zorgen over de capaciteit bij de gemeentelijke diensten die hun bouwplannen moeten beoordelen. Volgens Bouwend Nederland loopt zo’n 10 procent van de bouwprojecten hierdoor vertraging op. Zij pleit voor een poule met vergunningsdeskundigen die gemeenten uit de brand helpen.

De brancheorganisatie komt tot die conclusie door een inventarisatie onder de eigen leden. Zij geven aan dat plannen lang in de ambtelijke molen blijven hangen, terwijl het aantal aanvragen jaar na jaar toeneemt. In 2017 worden waarschijnlijk zo’n 65 duizend vergunningen afgegeven, maar volgens de bouwwereld is dat nog niet genoeg om de druk op de woningmarkt te verlichten. Er zijn de komende paar jaar jaarlijks tussen de 80 en 90 duizend woningen nodig.

Volgens Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen is het alle hens aan dek. “Het is buitengewoon onwenselijk dat bijvoorbeeld starters en jonge gezinnen lang moeten wachten op een passende nieuwbouwwoning door vertraagde behandeling van bouwplannen en vergunningen.”

Digitalisatie komt maar moeilijk van de grond

Maar juist tijdens de crisis hebben veel gemeenten hun ambtenarenapparaat fors ingekrompen. Dat moest door bezuinigingen, maar ook omdat het aantal bouwaanvragen aan het begin van de crisis sterk afnam. Bovendien moesten de gemeentelijke diensten digitaliseren. Dat laatste lijkt, als het gaat om het beoordelen van omgevingsvergunningen, in veel gemeenten lastig van de grond te komen.

Gemeenten hebben daar achteraf gezien zelfs spijt van. De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb riep tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW gemeenten zelfs op om ontslagen ambtenaren een brief te sturen met de vraag of ze willen terugkeren. “Met groot “sorry” eronder”.

Probleem niet meteen opgelost

Maar zelfs als gemeenten weer snel nieuwe ambtenaren aannemen, dan is het probleem niet meteen opgelost, vreest Bouwend Nederland. Het zal nog een tijdje duren voor de gemeentelijk organisaties de berg aanvragen hebben weggewerkt. In de tussentijd zouden gemeenten een voorbeeld moeten nemen aan de Metropoolregio, waar een “vliegende brigade” van bouwdeskundigen is ingesteld om gemeenten met capaciteitsproblemen te ondersteunen. De brancheorganisatie pleit ervoor om dat model landelijk in te voeren: een poule van mensen met ervaring in planprocedures, vergunningverlening en mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet biedt om de procedures te versnellen. Zij moeten dan actief gemeenten opzoeken en ondersteunen in de behandeling van bouwplannen.

Reageer op dit artikel