nieuws

MKB-bouwvrouw op bezoek bij Rutte: ‘Een enorme eer’

bouwbreed Premium 2713

MKB-bouwvrouw op bezoek bij Rutte: ‘Een enorme eer’

Een beloning voor hard werken en grenzen verleggen op het gebied van duurzaam bouwen. Zo blikt Yvonne van der Hulst, directeur-eigenaar van bouwbedrijf GJ Van der Hulst, terug op haar ontmoeting met premier Rutte vorige week. “Een enorme eer. Ik dacht jeetje, die zag ik even niet aankomen.”

“Mark Rutte zwaaide de deur van zijn werkkamer open en zei: hallo Yvonne, hallo Anita, hallo Peter. En vervolgens gingen we met elkaar in gesprek. Iedere minuut wordt benut. Hij wist wie wij waren en liet iedereen even lang aan het woord.”

De dochter van een aannemer blikt enthousiast terug op haar bezoek aan Mark Rutte in het torentje, begin vorige week. Al jaren  staat ze aan het roer van het bijna 55 jaar oude familiebedrijf. Nu mocht ze plots op bezoek bij de ‘baas’ van Nederland. En niet in de laatste plaats omdat ze grenzen verlegt.

Yvonne van der Hulst wil niet graag bouwvrouw genoemd worden, omdat je het ook niet over bouwmannen hebt

Voortdurend wil Yvonne van der Hulst (46), die niet graag bouwvrouw genoemd wilt worden, omdat je het ook niet over bouwmannen hebt, vernieuwen. In bouwteams ontwikkelt ze 28 gasloze nul-op-de-meter-woningen, maar ze heeft al plannen voor een nog uitdagender concept: een smart city in Voorhout, 33 woningen die zoveel mogelijk energie zelf leveren.

“Plus-op-de-meter, noemen wij dat. Het zijn woningen met accu’s, zonnecellen en warmtepompen en de schil is ook belangrijk. Kortweg gaat het concept uit van massa. Verder wil ik er nog niet te veel over zeggen.”

MKB Nederland koos de ondernemer uit om samen met twee andere mkb’ers, op bezoek te gaan bij minister-president Mark Rutte

Haar innovatiedrang is MKB Nederland niet ontgaan. Als blijk van waardering koos de brancheorganisatie de ondernemer uit, om samen met twee andere mkb’ers, op bezoek te gaan bij minister-president Mark Rutte.

“Ons bedrijf zet zich al jaren in voor duurzaamheid en innovatie. Af en toe steek ik ook mijn hoofd boven het maaiveld. Investeer ik in dingen die zich niet direct terugverdienen. Maar ik opereer gewoon vanuit een visie. Als je dan zo’n telefoontje krijgt, is dat onwijs leuk natuurlijk.’

Ondernemers moeten hun eigen broek ophouden, vindt Van der Hulst. En niet regeltjes of andere omgevingsfactoren als excuus gebruiken om niet te verduurzamen.

‘Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je als ondernemer zelf een stip aan de horizon zetten en niet afwachten tot de overheid eens in beweging komt’.

“Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je als ondernemer zelf een stip aan de horizon zetten en niet afwachten tot de overheid eens in beweging komt. Je kunt natuurlijk klagen dat het fiscale klimaat niet optimaal is, maar ik zoek dan liever zelf oplossingen.”

‘Starters moeten ook nieuwe nul-op-de-meter-woningen kunnen kopen’

Ze noemt een voorbeeld. “Starters moeten ook nieuwe nul-op-de-meter-woningen kunnen kopen. Dan kan ik wel zeggen dat ik in het Westen van Nederland helemaal niets heb aan de Nationale Hypotheek Garantie, maar dat is mijn eer te na. De overheid draagt 25.000 euro bij. Toen ik daarachter kwam, ging ik aan de slag.”

Missie gelukt. Een aantal starters neemt de nieuwe, duurzame woning af. “Je hebt toch gelijk gekregen, zei de bankier tegen mij. Vrolijker kun je me niet maken. Nee, vanzelf ging het zeker niet. Ik moest veel tijd steken in het uit-engineeren van de woning. En als bouwer ben je vervolgens ook verplicht om de woning en het gebruik ervan tien jaar te monitoren.”

Yvonne van der Hulst met haar felrode jas.

Vorige week maandag was ze in Den Haag. Met opzet trok ze een jasje aan met een fel kleurtje. “Je wilt er als bedrijf toch uitspringen”, lacht ze.

Na een bezoek aan de Malietoren, een lunch en een fotoshoot in het hoofdkantoor van VNO-NCW en MKB Nederland, gingen ze met een bus naar het Binnenhof.

‘Ik vertelde wat ik aan het bouwen ben, en over de bouw, een heel brede sector. Ik probeerde zo simpel mogelijk uit te leggen, waar het om draait.’

Waar loopt u tegenaan, hoe gaat het met familiebedrijven, nog wensen misschien? Vooraf had ze niet voorbereid wat ze zou gaan zeggen. “Als je 24 uur per dag met je bedrijf bezig bent, hoeft dat ook niet. Ik vertelde wat ik aan het bouwen ben, en over de bouw, een heel brede sector. Ik probeerde zo simpel mogelijk uit te leggen, waar het om draait.”

Rutte hoorde over de problemen in de bouw. Dat het is moeilijk is om aan mensen te komen. En dat er overal tekorten zijn aan heipalen en kozijnen. “En dat we als het ware met zijn allen in een sneltrein zijn gestapt na de crisis.”

tekst loopt door onder de foto

(Foto: Bart Hoogveld)

Van der Hulst vroeg Rutte ook nog om een gunst: stimuleer verduurzaming van de bestaande woningmarkt.

‘Iemand met een oudere woning gaat niet verduurzamen zonder stimuleringsmogelijkheden.’

“Bij nieuwbouw is gasloos, relatief eenvoudig af te dwingen, maar iemand met een oudere woning gaat niet verduurzamen zonder stimuleringsmogelijkheden. Toen we gas kregen in ruil voor kolen, kregen we er comfort voor terug. Van de huidige transitie merk je als consument relatief weinig. En dus doet hij er niet of nauwelijks aan mee.”

Het liefst had ze de “aardige” en “oprecht betrokken” regeringsleider gevraagd om een verlaging van de btw naar 6 procent. “Maar de bakker had het al gehad over de btw-verhoging die hem in de weg zit. Toen heb ik die wens maar niet meer uitgesproken.”

‘Het hele team was wild enthousiast dat ik op bezoek mocht bij de minister-president. Ik zie het ook echt als een teamprestatie.’

Ongeveer een half uur zat ze in het torentje. Het torentje dat onder handen wordt genomen. Van der Hulst blijft ook door bouwen. Met 25 man in dienst, blijft de ondernemer met een afgeronde hbo-opleiding bestuurskunde op zak én een aannemersdiploma, zich inzetten voor een duurzamere wereld.

“Ik vind dit zo’n leuk beroep. En innoveren maakt bouwen nog zoveel leuker. En het hele team was wild enthousiast dat ik op bezoek mocht bij de minister-president. Ik zie het ook echt als een teamprestatie. Daarom hebben we het ook nog gevierd met gebak op het werk. Mijn ultieme doel? De hoogste ambities waarmaken op het gebied van duurzaamheid en innovatie.”

Reageer op dit artikel