nieuws

BAM organiseert ‘snoepreisje’ naar Engeland: Smeren en fêteren van opdrachtgevers?

bouwbreed Premium 5067

BAM organiseert ‘snoepreisje’ naar Engeland: Smeren en fêteren van opdrachtgevers?
Het project van ruim een half miljard euro loopt binnen tijd en budget. Foto: BAM

Sinds de bouwfraude affaire zijn snoepreisjes ‘not done’. Grote bouwers die opdrachtgevers trakteren op een tripje langs een paar mooie projecten werd lang geassocieerd met smeren en fêteren. BAM doorbrak dat taboe en liet in Ierland en Engeland zien hoe bouwen ook een stuk leuker en relaxter kan. Een snoepreisje in Marktvisiestijl.

“Opdrachtgevers hebben hun eigen reiskosten betaald. Dat was allemaal netjes geregeld”, haast directeur Ellen Masselink van BAM te zeggen als zij vrijdag tijdens het Stabi/SMI Aanbestedingscongres begint te vertellen over de succesvolle trip naar het Verenigd Koninkrijk. Het ligt nog wel een beetje gevoelig als een marktpartij belangrijke opdrachtgevers uitnodigt voor een tripje naar het buitenland.

Het kan echt anders, wilde BAM laten zien

De enige reden om die schroom te overwinnen was om te laten zien dat BAM in het buitenland wel degelijk succesvol samenwerkt met opdrachtgevers. Iets wat de Bunnikse bouwer ook vaker in Nederland zou willen, maar nog lang niet altijd lukt.

De rechtszaak over de gunning van de Blankenburgtunnel was onlangs een dieptepunt als het gaat om stroeve verhoudingen. BAM sleepte samen met VolkerWessels, Boskalis en TBI Rijkswaterstaat voor de rechter omdat de combinatie vond dat Ballast Nedam, DEME en Macquire de opdracht onterecht gegund kreeg. De rechter dacht daar overigens anders over. 

Klassieke rol opdrachtgever en opdrachtnemer verdwijnen

Ondertussen werd het tripje naar de Britse eilanden doorgezet. De achterliggende gedachte was om te laten zien dat allianties ook bij grote projecten goed kunnen werken en dat pps niet altijd in een dbfm-contract past.

Het gezelschap ging eerst naar Ierland. Daar worden regelmatig ‘bundels’ van 4 kleinere pps-projecten tegelijk op de markt gezet en wordt in de tenderfase ook veel sneller getrechterd.

Klap op de vuurpijl was het bezoek aan de Northern Hub in Manchester. Het indrukwekkende rail-project met een budget van 560 miljoen euro wordt in een alliantie uitgevoerd door BAM, Siemens, Skanska en Network Rail. Het project wordt volgend jaar binnen budget en de planning van 5 jaar opgeleverd.

Team versmelt: Best for project is vanzelfsprekend

Het project van ruim een half miljard euro loopt binnen tijd en budget. Foto: BAM

“Het team is zo versmolten dat de rollen van opdrachtgever en markt zijn verdwenen. Het mantra van ‘best for project’ en het delen van taken en risico’s werkt daar vanzelfsprekend. Opmerkelijk is dat er geen geschillenregeling zit in het contract.

Uitgangspunt is dat alle tegenvallers en problemen in overleg worden opgelost op de meest kosten efficiënte manier. Dat werkt heel goed in de praktijk”, licht Masselink het bezoek toe. Discreet wordt achterwege gelaten wie nu precies zijn meegeweest.

Hoe was het nu echt?

Bij de verschillende projectbezoeken wilden de meegereisde opdrachtgevers vaak 1 op 1 praten met de opdrachtgever ter plekke, om te horen wat nu “echt” de ervaring was: Eigenlijk een teken van wantrouwen.

“Daar hebben we steeds in gefaciliteerd, maar het team in Manchester weigerde. Zij vonden het maar een raar verzoek, omdat er in hun ogen geen enkele verschil in beleving zit: het team opereert volledig integraal. Het project wordt volgend jaar opgeleverd en de teamleden zien nu al op tegen het einde van deze samenwerkingsvorm.”

BAM zet ook in Nederland de eerste stappen om in allianties samen te werken. Volgens Masselink werkt de ‘ronde tafel’ het beste bij projecten van rond de 40/50 miljoen euro. Concreet voorbeeld is de transformatie van de Kalvertoren in Amsterdam naar de Kalverpassage.

Kalvertoren ook in alliantie

Via een ronde tafel-alliantie wordt steeds met de opdrachtgever overlegd over hoe het project moet worden aangepakt en worden risico’s en tegenvallers snel en adequaat opgelost.

“Constant is duidelijk waar het goed gaat en waar het minder vlot verloopt.” Verder wordt gewerkt met een open begroting en boekhouding zodat de gemaakte kosten duidelijk zijn voor alle partijen.

 

Reageer op dit artikel