nieuws

BAM: lagere omzet, beter resultaat

bouwbreed Premium 2143

BAM: lagere omzet, beter resultaat

Bouwconcern BAM heeft over de eerste negen maanden van het jaar een gecorrigeerd resultaat voor belastingen van 75,1 miljoen euro behaald. Dat is 18 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar .

Dat meldt het bedrijf uit Bunnik in een trading update donderdagmorgen. De omzet zakte echter met 7,5 procent in in vergelijking met een jaar geleden.

Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de lagere opbrengsten van de bouw- en vastgoedtak. Er werden 11 procent meer huizen verkocht, in totaal 1670. Maar de omzet daalde met bijna 400 miljoen euro naar 2,6 miljard euro.

De infradivisie zag de omzet over de eerste drie kwartalen van 2017 juist stijgen van 2,0 naar 2,1 miljard euro. De infradivisie is herstellende na een moeizame begin van dit jaar. Het VK droeg sterk bij het het positieve resultaat van 24 miljoen euro. In Nederland en België werden juist “kleine verliezen” geleden. “De markt in Nederland blijft competitief voor regionale en grote multidisciplinaire projecten.” In België is de markt “uitdagend”.

De orderportefeuille van het concern steeg met 700 miljoen naar 10,8 miljard euro. De kwaliteit van het orderboek verbetert volgens Van Wingerden.

Beperkt last van Brexit

“De omstandigheden in de meeste van onze markten zijn stabiel of bewegen zich in een positieve richting”, aldus bestuursvoorzitter Rob van Wingerden.

De gevolgen van de Brexit op het werk in het Verenigd Koninkrijk zijn volgens hem derhalve “beperkt”. Wel is de orderportefeuille in het VK kleiner geworden en is er volgens hem sprake van een negatieve impact op het sentiment in London. Tegelijkertijd ziet BAM ook veel kansen op nieuwe klussen.

Blankenburgtunnel: misschien verlies maar nemen

BAM verloor de het laatste half jaar twee grote tenders: Zuidasdok en woensdag ook de Blankenburgtunnel. “We dachten dat we een goed plan hadden”, zegt Van Wingerden. “En we waren zo van ons gelijk overtuigd dat we naar de rechter zijn gestapt.”

De rechter verwierp het bezwaar van de bouwcombinatie die bestaat uit BAM, VolkerWessels, Boskalis en TBI. “We moeten de uitspraak nog andere partijen uit het consortium bestuderen, hoor, maar misschien misschien moeten we het maar accepteren”, slikte de BAM-bestuurdersvoorzitter alvast zijn verlies.

 

Reageer op dit artikel