nieuws

Piet Adema volgt Johan Groen op als voorzitter NVB

bouwbreed Premium 1278

Piet Adema volgt Johan Groen op als voorzitter NVB
Piet Adema: 'De bouw moet nu echt veranderen'.

De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers NVB heeft een nieuwe voorzitter. Gisteren werd in de algemene ledenvergadering afscheid genomen van Johan Groen en werd Piet Adema benoemd tot voorzitter.

Piet Adema (53, foto) komt van buiten de bouwwereld. Hij is een politicus voor de Christen Unie. Hij is hij ook voorzitter van deze partij.

De NVB bestaat 85 jaar en heeft moeilijke jaren achter de rug, zo werd gisteren duidelijk. Vertrekkend voorzitter Groen: “De crisis zit er nu wel op, maar heeft veel impact gehad op de NVB.”

Sinds 2012 is de helft van de leden van de NVB weggelopen.

Hij vertelde gisteren tijdens het jaarcongres van de NVB dat sinds 2012 de helft van de leden is weggelopen. Bij 60% van die vertrekkers was een faillissement de reden.

‘De pieken zijn nu te hoog en de dalen te diep’.

De nieuwe voorzitter Adema hield de zaal voor dat de vereniging moet veranderen en vernieuwen. Maar in de hele sector moet er ook wat veranderen, zei hij gisteren. “De pieken zijn nu te hoog en de dalen te diep. De overheid zou daar ook meer op moeten toezien. Meer moeten reguleren en sturen.”

‘Ik ken de ‘hands on’ mentaliteit in de bouw.’

Na een directiefunctie bij de Breman Groep werd Adema eind jaren negentig regiodirecteur bij Homij/Volker Wessels. “Daar heb ik de liefde voor de bouw ontwikkeld”, zegt Adema. “Tot 2006 ben ik bij projecten betrokken geweest, dus ik ken de ‘hands on’ mentaliteit in de bouw. Vervolgens ben ik in het openbaar bestuur terechtgekomen. Ik ben blij dat ik die twee werelden bij NVB nu mag gaan combineren. Ik vind het mooi dat ik weer op pad mag voor de sector waar ik toen met heel veel liefde gewerkt heb.”

De nieuwe NVB-voorzitter Piet Adema (links) en de vertrekkende man Johan Groen

‘De NVB heeft de samenleving wel iets te bieden. Maar dat mogen we ook wat meer benadrukken.’

Adema heeft het nu over “inspireren en verbinden”. En: “Wij hebben de samenleving wel iets te bieden. Maar dat mogen we ook wat meer benadrukken. We moeten als vereniging aan de slag.”

‘Projectontwikkelaars en woningbouwers worden vaak weggezet in de sfeer van zakkenvullers en stenenstapelaars, maar ze hebben echt een maatschappelijke betekenis.’

Adema wil vooral meer aandacht voor het maatschappelijk belang van de sector. “Projectontwikkelaars en woningbouwers worden vaak weggezet in de sfeer van zakkenvullers en stenenstapelaars, maar ze hebben echt een maatschappelijke betekenis. Wij maken Nederland mooier. De kersverse minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken zal misschien denken ‘ik doe wonen erbij’, maar we moeten wel beseffen dat ‘wonen’ een heel belangrijk thema wordt de komende jaren. Zeker nu de woningschaarste in Nederland zo ongeveer explodeert en de huizenprijzen ouderwets skyhigh gaan. Zeker in de Randstad, maar daar niet alleen, is dat een urgent probleem aan het worden”.

 

Reageer op dit artikel