nieuws

Opmerkelijke prijsdaling industriezand en grind

bouwbreed Premium 1938

Opmerkelijke prijsdaling industriezand en grind

Uit recente indexcijfers van CROW blijkt dat de prijzen voor industriezand en grind zijn gedaald in de eerste helft van 2017, na een stijging in heel 2016. Daarentegen ging de prijs van betonmortel licht omhoog. Hoe valt dit verschil te verklaren aangezien industriezand en grind twee belangrijke grondstoffen zijn voor betonmortel? De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen (NVLB) en Netterden Zand en Grind denken niet dat deze prijsdaling structureel is: “Wij zien de vraag overal aantrekken.”

De Nederlandse beton- en asfaltindustrie heeft jaarlijks flinke hoeveelheden bouwgrondstoffen nodig. In 2016 ging het om 33,3 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van de NVLB. Een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2015.

De belangrijkste grondstof voor betonmortel is industriezand, de verzamelnaam voor metsel- en betonzand met een korreldiameter van 0,1 tot 7 millimeter. In 2016 kwam het Nederlands verbruik uit op 15,5 miljoen ton, terwijl het bij grind (4-63 mm) ging om 10,3 miljoen ton.

Uit de indexcijfers Risicoregeling GWW van CROW blijkt dat de prijs van industriezand en grind tussen januari en juli 2017 is gedaald van 182 naar 170. Dat lijkt in tegenspraak met de gestegen index voor betonmortel: van 173,4 naar 177,3.

Lange procedures

Netterden Zand en Grind in Gendringen kan de veronderstelde prijsdaling van beide grondstoffen niet verklaren. “Vanaf 2015 is de vraag vanuit de bouw en gww-sector juist gestegen”, zegt commercieel medewerker Erik Razing. “Het verschil met de economische crisis is duidelijk zichtbaar.”

Niet alleen door de stijgende vraag, ook door lange vergunningsprocedures heeft Netterden zijn tarieven voor industriezand en grind moeten verhogen. Razing: “Het wordt steeds moeilijker vergunningen te krijgen voor nieuwe winningslocaties. In Nederland duurt het gemiddeld tien tot vijftien jaar voordat de ontginning kan beginnen. Daarnaast stijgen de kosten voor grondverwerving en komen er steeds meer MER-onderzoeken, waardoor onze productiekosten omhoog gaan.” Netterden Zand en Grind heeft zeven winningslocaties: vier in Duitsland (Noordrijn Westfalen), drie in Nederland. Jaarlijks produceert het bedrijf ruim vier miljoen ton. Hiervan is 70 à 75 procent industriezand, de rest bestaat uit grind.

Op het gebied van betonmortel heeft Casco Bouw Nederland in Hasselt de tarieven de laatste jaren nogal zien schommelen. “Pas het laatste jaar is sprake van een lichte prijsstijging”, vertelt calculator G. Hogenberg. Casco Bouw Nederland is gespecialiseerd in tunnelgietbouw, wanden en breedplaat, prefab casco, funderingen, kelders en traditionele betonbouw. Jaarlijks gebruikt het bedrijf zo’n 10.000 tot 20.000 m3 betonmortel voor zijn projecten.

Vraaggestuurde markt

Ook NVLB-directeur Cees van Putten ziet over de gehele linie de vraag naar bouwgrondstoffen aantrekken. “Dat geldt zowel voor de beton- als de asfaltindustrie. Het is een vraaggestuurde markt.” De NVLB is een branchevereniging met 85 aangesloten bedrijven die jaarlijks zo’n 75 à 80 miljoen ton bouwgrondstoffen produceren, importeren en verhandelen.

Reageer op dit artikel