nieuws

Nieuw topoverleg over breedplaatvloeren op handen

bouwbreed 4060

Nieuw topoverleg over breedplaatvloeren op handen

Er wordt een nieuw topoverleg opgetuigd over de breedplaatvloerenkwestie p het ministerie van Binnenlandse Zaken.  Prefabindustrie, constructeurs, toezichtambtenaren en andere betrokkenen evalueren dan de ervaringen met het opsporen van de verdachte breedplaatvloerconstructies volgens het stappenplan.  

Vier weken na de bekendmaking van de oorzaak van de instorting in Eindhoven zijn er drie gebouwen geïndentificeerd die worstelen met hetzelfde euvel: Een sportzaal in Alkmaar,  een basisschool in Hoeven en een gebouw van de Erasumus Universiteit in Rotterdam. Sportcomplex De Meent kon al snel weer open nadat er stempels waren geplaatst in de kleedkamers onder de sportzaal. Die kleedkamers zijn tijdelijk niet bruikbaar, maar verder zijn er geen beperkingen aan het gebruik van het complex. Dat ligt anders bij de twee onderwijsgebouwen. Die blijven tot nader order gesloten.

Speciale helpdesk voor juridsch advies

Volgens directeur Bob Gieskens van VN Constructeurs zijn de leden van zijn vereniging best druk met het opsporen van verdachte constructies. Net als aannemers en gemeenten overigens. VN Constructeurs heeft een speciale helpdesk ingesteld om haar leden te assisteren.  Die geeft vooral juridische ondersteuning, want technisch weten de leden volgens Gieskens heel goed wat ze doen en hebben ze geen hulp van de vereniging nodig.

Ook met het stappenplan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week rondstuurde is het overigens nog niet gemakkelijk om verdachte constructies op te sporen. De constructeurs hebben volgens Gieskens wel gauw in beeld bij welke gebouwen breed- en bollenplaatvloeren met grote overspanningen zijn toegepast. Maar om vast te stellen of de breedplaat met zelfverdichtend beton is uitgevoerd dat niet is opgeruwd, moeten ze vaak contact opnemen met de leverancier.  De naam daarvan achterhalen is soms al een kunst op zich.

Afspraken stroomlijnen

Het zou volgens Gieskens mooi zijn als het zou lukken branchebreed lijsten op te stellen waarop je in één oogopslag kunt zien welke breedplaatvoerfabrikant op welk moment overschakelde op zelfverdichtend beton. Maar de directeur van VN-constructeurs realiseert zich ook dat dat niet eenvoudig zal zijn. “Al was het maar omdat de brancheorganisatie van prefab-betonfabrikanten de Ab-Fab niet de hele branche representeert. Bubbledeck, dat de vloer in Eindhoven leverde, is bijvoorbeeld geen lid van de vereniging. Bij het overleg op het ministerie op maandag 30 oktober lukt het hopelijk om afspraken te maken om dat soort zoektochten te stroomlijnen, zodat de inventarisatie sneller verloopt.”

Gevoelige kwestie waarover constructeurs vrij willen kunnen spreken

Zelf organiseert VN Constructeurs  binnenkort een reeks rondetafelgesprekken. Daar worden de ervaringen met het stappenplan en de operatie die gaande is tegen het licht gehouden. Die gesprekken zijn nadrukkelijk alleen toegankelijk voor leden. “Dit is voor onze leden best een gevoelige kwestie, daar willen ze vrij over kunnen spreken, zonder dat er meteen van alles over naar buiten komt.”

Reageer op dit artikel