nieuws

‘Maak miljoenen woningen hybride’

bouwbreed Premium 2722

‘Maak miljoenen woningen hybride’

De huidige methoden voor het verduurzamen van woningen in Nederland zijn te duur en te ingewikkeld. Dat stelt Ronald Rovers, voormalig lector energie en omgeving aan de Hogeschool Zuyd. Zijn voorstel? “Maak de woningvoorraad hybride.”

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Naar Parijs (klimaatafspraken) lopen de meeste dood. Dat concludeert althans Rob Rovers, specialist duurzaam bouwen.

“Stel we zetten alles in op energie-nul-renovaties, op Nom, nul-op-de-meter, thuisbaas, en aanverwante concepten, en zeg we doen honderdduizend woningen per jaar; dan zijn we 72 jaar bezig om alles gasloos te krijgen en de CO2-emissies te reduceren”, schrijft hij in ingezonden opiniestuk aan Cobouw.

Rovers vindt dat bouwers en overheden anders tegen het probleem moeten aankijken. “We staren ons blind op de mogelijkheden van een individuele woning, terwijl we naar de hele voorraad moeten kijken. Met als gevolg dat verstandige maatregelen uitblijven. De oplossingen die er zijn, zijn te duur, tijdrovend, en te ingrijpend.”

Binnen drie jaar halverwege

De hybride-aanpak van Rovers behelst het bekleden van alle Nederlandse daken met PV-panelen. Elke gasketel wordt in zijn aanpak gekoppeld aan een luchtwarmtepomp. “Binnen twee tot drie heb je daarmee al vijftig procent van de totale klimaatopgave te pakken.”

Hij noemt verschillende voordelen. “Je hoeft geen ingewikkelde ingrepen in woningen te doen, isoleren is nauwelijks nodig, en gasketels hoeven niet vervroegd te worden afgeschreven. En na deze ingrepen kun je vrij eenvoudig de overgebleven warmtevraag verduurzamen.”

Rovers irriteert zich al maanden aan de denkfout die veel bouwers en overheden in zijn optiek maken. “Isoleren krijgt onnodig veel aandacht. Het isoleren van spouwmuren en het plaatsen van dubbelglas is zinvol, maar daarna wordt het pure overkill. Hele huizen worden ingepakt, terwijl het nog maar een paar dagen echt koud is. Die koude perioden worden bovendien steeds korter.”

Een woning hybride maken, is volgens Rovers relatief goedkoop. “Voor hooguit 10.000 euro ben je al klaar.”

Lees hier de hele bijdrage van Ronald Rovers

Reageer op dit artikel