nieuws

Hoeveelheid asbest in straalgrit lijkt mee te vallen: 1000 monsters getest

bouwbreed Premium 2999

Hoeveelheid asbest in straalgrit lijkt mee te vallen: 1000 monsters getest

Het straalgrit van Eurogrit dat is gebruikt of in opslag staat bij de straalbedrijven bevat een te verwaarlozen hoeveelheid asbest. Het is derhalve niet verontrustend voor de omgeving. Dit concludeert Koninklijke OnderhoudNL naar aanleiding van de analyse van bijna 60 verschillende asbestinventarisatie rapporten die lidbedrijven hebben laten uitvoeren naar aanleiding van het stilleggen van hun projecten.

De rapporten bevatten 1.018 monsters van 4 verschillende typen (materiaalmonsters, grondmonsters, kleefmonsters en luchtmonsters) die uitwijzen dat de aangetroffen hoeveelheid asbest in het door de bedrijven opgeslagen en in de buitenlucht gebruikte straalgrit als een te verwaarlozen hoeveelheid is te kwalificeren.

“Gezien het lage percentage asbestvezels in het product zal geen verhoogde concentratie asbestvezels worden aangetroffen in de directe omgeving van het toegepaste gebied in de buitenlucht”, aldus bureau Admanstars in de samenvatting.

TNO-resultaten volgen nog

Dit is een belangrijke conclusie voor OnderhoudNL, die nu in afwachting is van de resultaten van het TNO-onderzoek van de Inspectie SZW. Dit onderzoek wordt komende week bekend gemaakt. Op grond van de grootschaligheid van het eigen onderzoek verwacht OnderhoudNL dat die resultaten in lijn zullen liggen met de gegevens die zij heeft ontvangen van haar lidbedrijven.

Begin deze maand werd alarm geslagen over zogenoemde ‘witte asbest’ in het straalgrit. Het grit wordt vooral gebruikt om oude verflagen te verwijderen of staalconstructies schoon te maken. Rijkswaterstaat legde de werkzaamheden aan de Nijkerkerbrug stil en in Rotterdam werd de renovatie van de Willemsbrug stilgelegd.

Reageer op dit artikel