nieuws

Gemeente schort verhuizing school op na twijfel over breedplaatvloeren

bouwbreed 2313

Gemeente schort verhuizing school op na twijfel over breedplaatvloeren

De Brabantse gemeente Halderberge laat onderzoek doen naar de constructie van de nieuwe brede school in Hoeven. Totdat er duidelijkheid is wordt de geplande verhuizing opgeschort. 

De gemeente reageert daarmee op de brief van minister Plasterk van begin deze week. Die riep gemeenten, vastgoedeigenaren, ingenieursbureau’s  en aannemers op om te inventariseren in hoeverre er gebouwen dezelfde constructiefout kennen als de parkeergarage in Eindhoven die eind mei instortte. Plasterks schrijven ging vergezeld van een stappenplan om een goede inschatting te maken van constructies met een mogelijk risico. Daarbij gaat het om constructies met grote overspanningen en breedplaat- of bollenvloeren, waarvan de onderschil is gemaakt met zelfverdichtend beton dat niet is opgeruwd.  Eerder plaatste de gemeente Alkmaar al stempels in sportcomplex De Meent, waar dezelfde constructie was toegepast.

Onderzoek van bureau Hageman en TNO wees eind vorige maand uit dat rondom de voegen van dergelijke constructies de krachten niet overgedragen kunnen worden.  Omdat er geen hechting is tussen de breedplaat en de druklaag kunnen de koppelstaven hun werk niet doen.

De gemeente Halderberge verwacht na het weekeinde klaar te zijn met onderzoek aan de school die begin oktober werd opgeleverd. Dan moet ook bekend zijn of er versterkingsmaatregelen nodig zijn of niet.De school is ontworpen door T&W architecten en gebouwd door aannemer Willemsz Bouw uit Sprang-Capelle.

Bureau Hageman adviseerde eerder al om bij verdachte constructies stalen ankers in te boren vanaf de onderkant aan weerszijden van de voeg. Zo worden breedplaat en druklaag alsnog verbonden. Fabrikanten van koolstof lijmwapening zoeken ook naarstig naar een elegante oplossing voor de problematiek.

 

Reageer op dit artikel