nieuws

Dodelijk betonblokdrama voor de rechter

bouwbreed Premium 3961

Dodelijk betonblokdrama voor de rechter

De directeur van een meststoffenbedrijf moet voor de rechter komen vanwege het ongeval met omvallende betonblokken in Waalwijk waarbij twee doden vielen. De directeur wordt beschuldigd van dood door schuld, nalatigheid en overtreding van de vergunningsvoorschriften. Uit onderzoek van Cobouw bleek in 2015 al dat er nooit een vergunning was aangevraagd voor de bouw van de keerwand die in 2014 bezweek.

Betonblokken met nopjes. Ze zijn loodzwaar, zomaar 1,6 ton per stuk. Stapel ze op en je hebt een keerwand. Het is net lego. Relatief goedkoop. En daarom kom je ze overal tegen. Daarom zijn ze populair.

Muur van vier meter hoog zorgde voor betonblokdrama

Zelden houdt iemand echter rekening met de gevaren, zeiden leveranciers van de betonblokken in 2015 al tegen Cobouw. De wand in Waalwijk die op 11 september 2014 fataal bleek voor twee mannen was vier meter hoog. Te hoog volgens sommigen.

“Drie meter hoog is eigenlijk het maximum. Ga je hoger, dan moet je een constructeur inschakelen. Maar afnemers slaan dit soort adviezen echter dikwijls in de wind”, zei Siepie van Kalsbeek, ‘de betonvrouw van het Noorden’, die betonblokken verkoopt.

Van de Reijt Meststoffen, Industrieweg 75 in Waalwijk.

Van de Reijt, Waalwijk

‘Ze zouden verboden moeten worden’, zegt de eigenaar van het bedrijf waar het betonblokdrama gebeurde

“Ze zouden verboden moeten worden”, reageerde Leendert van de Reijt, directeur van het meststoffenbedrijf destijds. In 2009 had hij het bedrijf overgenomen. Inclusief keerwand, zo zei hij. Wist hij veel.

Het helpt hem vooralsnog niet. Van de Reijt was ten tijde van het ongeval eigenaar van de loods, en dus ook eigenaar van de keerwand. Daarom houdt het Openbaar Ministerie hem verantwoordelijk voor het drama van Waalwijk.

‘Ik kan niet voorkomen dat fabrikanten dit soort blokken maken’

Voor de keerwand is namelijk nooit een vergunning aangevraagd. En op foto’s van toen valt te zien dat  vergelijkbare wanden in zijn bedrijf ook scheuren vertoonden.

Toen nog spraakzaam, nu vrijwel zonder woorden. De directeur wil niet reageren op de zaak. “Het klopt dat ik me toen uitsprak voor een verbod. Maar ik kan toch moeilijk voorkomen dat fabrikanten dit soort blokken maken.”

 

Meer verhalen uit het dossier betonblokken  
‘De dood hangt er aan vast’, reconstructie uit 2015 naar het ongeval
‘Dodelijke wand illegaal gebouwd’, onderzoeksverhaal Cobouw 2015

Reageer op dit artikel