nieuws

Detailhandel Nederland: ‘Winkelleegstand kan flink oplopen’

bouwbreed 1386

Detailhandel Nederland: ‘Winkelleegstand kan flink oplopen’

De leegstand in winkelgebieden neemt toe. Als er geen actie wordt ondernomen zal de gemiddelde leegstand in Nederland oplopen van ruim 7 procent nu tot zo’n 20 à 30 procent in 2025.

Dit concludeert Detailhandel Nederland op basis van een onderzoek van McKinsey & Company. In 45 procent van de onderzochte gemeenten is de leegstand van buurtwinkelcentra toegenomen. In 33 procent van alle gemeenten is die stijging er ook in centrumgebieden en overige winkellocaties, laat de brancheorganisatie voor winkeliers weten. De gemiddelde leegstand in Nederland is nu 7,4 procent.

Leegstand in Utrecht daalt flink

Overigens nam de leegstand niet in alle gemeenten toe. Zo zijn er in het centrum van Utrecht 75 procent minder lege panden, in Nijmegen 60 procent minder en in Alkmaar 48 procent.

Toch roept Detailhandel Nederland met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen de leegstand van winkelpanden aan te pakken. Gemeenten kunnen dit doen door in de coalitieakkoorden reductiecijfers voor de leegstand te benoemen, door samen met de ondernemers te zorgen voor een professionele organisatie van de binnenstad en door meer samen te werken met gemeenten in de wijde regio, schrijft de brancheorganisatie.

Leidse regio is goed bezig met aanpak

Detailhandel Nederland verwijst bij haar oproep ook naar de Retailagenda. Het ministerie van Economische Zaken roept gemeenten in deze Retailagenda op de huidige overcapaciteit aan winkelvloeroppervlakte te reduceren. Een aantal gemeenten is volgens Detailhandel Nederland hiermee al goed aan de slag. Zo werken in de Leidse regiogemeenten sinds twee jaar samen in een gemeenschappelijke detailhandelsvisie.

 

 

Reageer op dit artikel