nieuws

Buitenlandse bouwvakker straks net zo duur als Nederlandse collega

bouwbreed 1938

Buitenlandse bouwvakker straks net zo duur als Nederlandse collega

Buitenlandse bouwvakkers moeten in Nederland over vier jaar dezelfde beloningen krijgen als hun Nederlandse collega’s. Dat is het resultaat van anderhalf jaar moeizaam onderhandelen tussen de EU-lidstaten over herziening van de zogenoemde Europese detacheringsrichtlijn.

Het akkoord tussen de EU-ministers van Sociale Zaken in Luxemburg betekent dat bijvoorbeeld een Poolse timmerman die tijdelijk naar Nederland komt hetzelfde loon moet krijgen als de Nederlandse collega met wie hij samenwerkt. Ook alle extra vergoedingen als een dertiende maand moeten betaald worden.

De detacheringsperiode is beperkt tot twaalf maanden maar kan eventueel met zes maanden worden verlengd.

Minister Lodewijk Asscher heeft zich sinds 2013 ingezet voor ‘dezelfde beloning voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek’ in de EU. “Het voelt als een bekroning. Maar het is vooral mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter.” Polen, Hongarije, Litouwen en Letland stemden tegen.

Misbruik om goedkoop personeel in te huren

De bestaande wet uit 1996 wordt nu vaak nog door werkgevers in de EU misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen, zoals Polen of Bulgarije. Dit gebeurt vooral in de bouw, de verwerkende industrie en het wegvervoer.

EU-parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) noemt het een “historisch akkoord”. Maar ze vindt het teleurstellend dat de ministers het niet eens konden worden over de transportsector. “Het gevaar van uitbuiting en oneerlijke concurrentie in die sector is nog niet opgelost.” Daarover gaan de EU-verkeersministers onderhandelen.

Nog steeds fors goedkoper

Voorzitter Maurice Limmen van CNV Vakmensen verwacht dat ook onder de nieuwe Europese regels  gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen nog steeds fors goedkoper zullen zijn dan Nederlandse werknemers.

“We zijn er echt nog lang niet”, stelt de CNV’er. “Sociale premies kunnen immers nog 24 maanden lang in het thuisland worden betaald. Ook pensioen is uitgezonderd, in Nederland een substantieel deel van het loon. Zo blijft de perverse prikkel van goedkopere arbeid uit met name Oost-Europa bestaan.”

CNV ergert zicht er ook aan dat er een uitzondering is gemaakt voor de transportsector. “Juist in een van de sectoren waar de situatie het meest schrijnend is wordt niet doorgepakt”, aldus Limmen.

Reageer op dit artikel