nieuws

Bouw krijgt te maken met twee vrouwelijke ministers

bouwbreed Premium 5276

Bouw krijgt te maken met twee vrouwelijke ministers

De bouwsector krijgt de komende jaren vooral te maken met twee vrouwelijke ministers. Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat terwijl Kajsa Ollongren (D66) als minister van Binnenlandse Zaken zeer waarschijnlijk verantwoordelijk wordt voor wonen, bouwen en ruimtelijke ordening.

Verkeer en Waterstaat werd met het eerste kabinet Rutte in 2010 Infrastructuur en Milieu. Infrastructuur en Milieu wordt met Rutte III Infrastructuur en Waterstaat.

Eén ongeschreven regel van de laatste twee kabinetten blijft voorlopig ongewijzigd. Een vrouw maakt op het ministerie van Infrastructuur de dienst uit. Cora van Nieuwenhuizen treedt in de voetsporen van Melanie Schultz.

De liberale politica is de zevende vrouwelijke minister op het ministerie sinds 1877. Toen heette dat departement nog ‘ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid. Vijftig mannen (met tijdelijke tussenpauzen) gingen Van Nieuwenhuizen voor.

VVD’er Van Nieuwenhuizen studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht, was gemeenteraadslid van Oisterwijk, lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant en Kamerlid. In 2014 werd ze gekozen voor het Europees Parlement.

Cora van Nieuwenhuizen

Ook op het gebied van bouwen en wonen krijgt de sector te maken met een vrouwelijke bewindspersoon. Kajsa Ollongren (D66) sinds juni 2014 wethouder in Amsterdam krijgt als minister van Binnenlandse Zaken hoogstwaarschijnlijk de portefeuilles wonen, bouwen en ruimtelijke ordening in handen, zeggen Haagse bronnen tegen Cobouw.

Constituerend beraad

Helemaal zeker is dat echter nog niet. Woensdag komen de kandidaat-ministers namelijk nog bij elkaar tijdens het zogeheten constituerend beraad. Tijdens dat overleg kunnen er theoretisch gezien nog verschuivingen plaatsvinden.

Zo zingt er al langer een verhaal rond omtrent Camiel Eurlings, oud-minister van Verkeer en Waterstaat. “Doe mij de ‘Anas”,  zou hij met een Limburgse tongval hebben gezegd. Niemand begreep dat hij doelde op de NS, maar zonder tegensputteren en vooral verbaasd stemde iedereen er maar mee in.

Lees meer verhalen over de bouw en het nieuwe kabinet
Dit staat de bouw te wachten met Rutte III
Is nieuwe kabinet een TGV of een stoptrein voor de bouw?

 

Reageer op dit artikel