nieuws

ABN AMRO: orderportefeuille bouw op recordniveau

bouwbreed Premium 1560

ABN AMRO: orderportefeuille bouw op recordniveau

Het blijft goed gaan met de bouw. Het ondernemersvertrouwen is hoog en bijna elke branche in de sector is het afgelopen jaar gegroeid. Bovendien bevindt de orderportefeuille van bouwers zich op dit moment op recordniveau. Tegelijkertijd blijven het aantal openstaande vacatures oplopen.

Dit blijkt uit de sectorupdate bouw van ABN AMRO. In augustus dit jaar bedroeg de orderportefeuille 8,9 maanden. Sinds het begin van de meting in 2001 is de orderportefeuille nog nooit zo hoog geweest. Dit gaat om de orderportefeuille van woningbouwers (10 maanden) en om die van utiliteitsbouwers (9,8 maanden).

De orderportefeuille van gww-bouwers is minder groot, maar die is in 2017 wel langzaam toegenomen. In augustus bedroeg de orderportefeuille 6,2 maanden. In februari was dit nog 5,7 maanden. De wegenbouwers hebben voor 5,5 maanden werk, terwijl de grond- en waterbouwers voor 7 maanden werk hebben.

Bouwproductie stijgt met 5,5 procent

Daarnaast steeg de bouwproductie in de eerste acht maanden van 2017 met 5,5 procent. Vooral in maart en mei ging de productie flink omhoog: met 12,5 en 13,4 procent. April viel tegen, toen steeg de bouwproductie met slechts o,3 procent. Deze tegenvaller werd veroorzaakt door meer feestdagen dan het jaar daarvoor.

Installateurs doen het minder goed

Als we naar de afzonderlijke branches kijken, zien we dat vooral de woningbouw en utiliteitsbouw hoge cijfers boeken. In de eerste acht maanden van 2017 stegen deze branches met 9,7 procent. Afwerkingsbedrijven (onder andere schilders en stukadoors) lieten een omzetgroei van 7,3 procent zien. De omzet van projectontwikkelaars steeg met 5,4 procent. Opvallend genoeg doen de installateurs het op dit moment niet goed. Hun omzet daalde met 1,9 procent in de eerste acht maanden van 2017. “Je zou zeggen dat installateurs ook steeds meer werk hebben, omdat het zo goed gaat met de bouw. Toch zien we het hele jaar al een lichte daling. Mogelijk hebben zij moeite om hogere prijzen te vragen of zijn zij selectiever in welke opdrachten ze aannemen”, licht Madeline Buijs, sector econoom bouw, van ABN AMRO uit.

Bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels halen hoge cijfers

De bedrijven actief in de gww laten een wisselende ontwikkeling zien. De omzet van alle gww-bouwers steeg in de eerste acht maanden met 4,4 procent. Vooral de bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels deden het goed. Hun omzet steeg met 10,5 procent. De omzet van kabel- en buizenleggers daalde met 1,9 procent. Bedrijven actief in de natte waterbouw lieten in het eerste kwartaal van 2017 een omzetgroei van 14,2 procent zien.

Producenten van bouwmaterialen profiteren ook

De bouwmaterialenindustrie heeft in het eerste half jaar van 2017 goed geprofiteerd van de sterke toename van de nieuwbouw van woningen. De omzet steeg in het eerste halfjaar met 4,1 procent. Het verschil met de houtindustrie is duidelijk, concludeert ABN AMRO. De omzet van de houtindustrie steeg namelijk maar met 2,2 procent. De houtindustrie is minder sterk afhankelijk van de nieuwbouw en profiteert daarom in mindere mate van de opleving daarvan. Wel stijgt de omzet harder dan de productie, omdat producenten door het toegenomen materiaalgebruik hogere prijzen kunnen vragen. De omzet van de groothandel steeg in het eerste halfjaar van 2017 met 9,2 procent.

Ook architecten profiteren van het herstel van de toename van nieuwbouwwoningen. Hun omzet steeg volgens de sectorupdate het eerste half jaar van 2017 met 10,8 procent. De ingenieurs hebben het een stuk moeilijker door de internationale onzekerheden. Hun omzet steeg met 2,8 procent in het eerste half jaar van 2017.

Hoogst aantal openstaande vacatures sinds 2008

De groei van de bouw brengt ook een probleem met zich mee: tekort aan personeel. Het aantal openstaande vacatures blijft oplopen. In het tweede kwartaal van 2017 stonden er 11.400 vacatures open. Een stijging van 67,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het hoogste aantal sinds eind 2008. Ook het aantal banen in de bouw neemt gestaag toe. In april 2017 waren er 305.000 banen in de bouw, een stijging van 3 procent. Maar liefst 20,2 procent van de bouwondernemers geeft aan dat zij het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering ervaren. Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest.

Reageer op dit artikel