nieuws

Prinsjesdag: bouwers rekenen nergens op en waarschuwen Rutte III

bouwbreed 2634

Prinsjesdag: bouwers rekenen nergens op en waarschuwen Rutte III

Opleveren en snel weer door. Zo kijken werkgeversorganisaties in de bouw naar de laatste begroting van kabinet Rutte II. Ze verwachten weinig van Prinsjesdag dit jaar. Bouwend Nederland spreek wel alvast haar vertrouwen uit in de nieuwe regering die nog altijd niet is gevormd.

De Troonrede, de koets, de koning en het koffertje. Het belooft een gezellige dag te worden, maar veel inhoudelijk nieuws zal de derde dinsdag van september dit jaar niet brengen, vermoeden ze bij Bouwend Nederland.

“De begrotingen voor 2018 zijn vanwege de demissionaire status dit jaar relatief beleidsarm”, schrijft Bouwend Nederland in een persverklaring.

De brancheorganisatie gebruikt Prinsjesdag vooral als mediale springplank naar een nieuw kabinet. Bouwend Nederland wijst op de financiële ruimte die er is en waarschuwt de onderhandelaars van het nieuwe kabinet niet in te dutten.

Kwart miljard erbij graag

“De economie is groeiende (+2,5%) en ook het begrotingsoverschot groeit met 0,8 procent, terwijl de staatsschuld daalt. Dat geeft het nieuwe kabinet dus financiële ruimte. Nu is het zaak om die ruimte verstandig te benutten”, aldus Bouwend Nederland.

Bouwend Nederland roept de onderhandelaars van Rutte III op het infrastructuurfonds te spekken met jaarlijks 150 miljoen extra voor het verduurzamen van wegen, spoor en dijken. Ook voor het onderhouden en vervangen van infrastructurele werken is volgens de belangenbehartiger een jaarlijkse investering nodig van 100 miljoen euro.

Verder pleit Bouwend Nederland voor een lastenverlaging op arbeid. “Dat geeft werkgevers in de bouw vertrouwen en ruimte om mensen een vaste baan te geven.”

De Gouden Koets rijdt op het Haagse Toernooiveld over een tijdelijke asfaltweg.

Vertrouwen

In hoeverre de plannen van het nieuwe kabinet aansluiten op de wensen van Bouwend Nederland is onduidelijk.  Wel heeft Bouwend Nederland er “vertrouwen” in dat een nieuw kabinet “snel aan de slag gaat.”

Haast is volgens Bouwend Nederland geboden: “Het kan niet zo zijn dat de begroting 2018 van het huidige demissionaire kabinet ons land anderhalf jaar op achterstand zet.”

Ook bij de Aannemersfederatie (AFNL) weten ze zich niet zo goed raad met Prinsjesdag dit jaar. “We rekenen eigenlijk nergens op”, laat een woordvoerder weten. Ook daar kijken ze reikhalzend uit naar een nieuw kabinet. De AFNL hoopt onder meer dat de nieuwe regering bij nieuwe wetgeving meer rekening houdt met mkb-bedrijven. Twee jaar loon doorbetalen bij ziekte vindt de AFNL ook niet langer houdbaar.

 

Reageer op dit artikel