nieuws

‘Nieuwbouw in Groningen is alleen zinvol in hout’

bouwbreed 4443

‘Nieuwbouw in Groningen is alleen zinvol in hout’

Nieuwbouw in het Groningse aardbevingsgebied is alleen zinvol wanneer dat in houtskeletbouw (HSB) gebeurt. Dat stelt certificeerder van bouwmaterialen SKH. “De kans op instorting bij traditionele, ‘zware’ bouw is blijvend aanwezig. In plaats van op die weg door te gaan, is houtskeletbouw een veel veiliger alternatief.” SKH publiceerde onlangs een praktische handleiding voor constructeurs in Groningen.

“Traditioneel bouwen in de aardbevingsregio Groningen heeft geen toekomst”, zegt André Jorissen, projectleider houtconstructies, bouwfysica, bouw- en houtinspectie bij onderzoeksinstituut SHR in Wageningen en tevens hoogleraar houtconstructies aan de TU Eindhoven. “Bij aardbevingen speelt de wet van Newton: kracht is massa maal versnelling. Een steenachtig gebouw heeft meer te lijden onder de grondversnelling die daarbij optreedt dan een lichte constructie, zoals HSB. Een tweede component is de verbindingstechniek. Houtskeletbouwwanden en -plafonds worden aan elkaar verbonden met stiftvormige verbindingsmiddelen zoals draadnagels en bouten. Die kunnen behoorlijk wat energie absorberen voordat ze bezwijken.”

Maatschappelijk belang

Jorissen schreef mee aan de SKH-Publicatie 17-01 “Het gedrag van houtconstructies en houtskeletbouw bij aardbevingen”. Aan de publicatie werkten ook de NBvT (Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie), VDM Woningen, De Groot Vroomshoop, ingenieurs- en adviesbureau TOECK, Technische Universiteit Eindhoven en onderzoeks- en testspecialist SHR mee.

“Het maatschappelijk belang van nieuw bouwen in HSB voor Groningen is groot,” zegt SKH-directeur Oscar van Doorn. “Het is ook daarom jammer dat de Nationaal Coördinator Groningen zich uitsluitend bezig lijkt te willen houden met het herstel van beschadigde, traditionele bouwwerken. Het is ook van belang de blik op de toekomst te richten. Mensen zullen in Groningen willen blijven wonen en werken. Daarvoor moet je hen verantwoorde mogelijkheden bieden. De houtsector doet dat met HSB. Houtskeletbouw is ook nog eens goed voor de regionale economie in Groningen. HSB-elementen kunnen probleemloos door Groningse aannemers worden gemonteerd en afgebouwd. Bovendien laat HSB ruimte voor de toepassing van lokale biobased materialen. Als de overheid de zorgen van Groningers over de bewoonbaarheid van de aardbevingsgevoelige regio serieus neemt, zou zij eigenlijk stimuleringsmaatregelen in deze richting moeten overwegen.”

Kantelkrachten bij stenen zijn groot

Jorissen en Van Doorn weten zeker dat ook na het uitvoeren van reparaties het metselwerk van traditioneel gebouwde panden in het aardbevingsgebied bij volgende aardbevingen opnieuw gaat scheuren. “De kantelkrachten zijn bij stenen gebouwen immers erg groot”, zegt Jorisen. “De earthquake redundancy (het vermogen om bij een beving te vervormen voordat het gebouw bezwijkt, red.) is daarentegen laag. De kans op instorting bij traditionele, ‘zware’ bouw is dus blijvend aanwezig.”  

Veiliger alternatief

Van Doorn: “In plaats van op die weg door te gaan, is nieuwe houtskeletbouw een veel veiliger alternatief. Dat bleek ook al uit aanbevelingen in de NPR 9998. Lichtgewicht bouwen, zoals in hout, voorkomt instorten en verkleint de kans op scheuren, zo tonen rekenvoorbeelden overtuigend aan. Niet voor niets wordt ook in aardbevingskritische regio’s in onder andere Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten veel in hout gebouwd. Al eeuwenlang.”

Foto's

Reageer op dit artikel