nieuws

‘Mini-beurs’ op werkvloer van LievenseCSO

bouwbreed 1911

‘Mini-beurs’ op werkvloer van LievenseCSO

Financiële medewerkersparticipatie komt steeds vaker voor bij advies- en ingenieursbureaus. Na onder andere Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos, Tauw, Movares en Arcadis, heeft nu ook LievenseCSO besloten certificaten van aandelen onder werknemers uit te schrijven. “Bedrijven die medewerkers actief laten mee participeren, zijn vaak succesvoller”, stelt directeur Eric van den Broek.

Wat is dat toch, al die adviesbureaus die medewerkersparticipatie invoeren?
“Bij adviesbureaus worden de prestaties van het bedrijf grotendeels door het personeel bepaald. Het kapitaal van onze onderneming zijn onze medewerkers, zeg ik altijd. Ik denk dat medewerkersparticipatie daarom echt van waarde kan zijn voor advies- en ingenieursbureaus. Dat veel andere bedrijven ons zijn voorgegaan en succesvol zijn, heeft de stap om bij ons ook medewerkers te laten participeren, makkelijker gemaakt.”

Hoe gaat de aandelenverkoop precies in z’n werk?
“Voor de duidelijkheid: medewerkers kunnen geen aandelen kopen, maar certificaten van aandelen. Dat betekent dat het personeel niet direct stemrecht heeft. Ze zijn niet aanwezig bij aandeelhoudersvergaderingen, maar ze worden daar vertegenwoordigd door het bestuur van de Stichting Administratiekantoor. Medewerkers kopen certificaten van bestaande aandeelhouders of de onderneming kan nieuwe certificaten uitgeven.”

Kan elke medewerker een certificaat aanschaffen, zelfs de schoonmaker?

“Uiteindelijk moet dat zeker kunnen. Maar we zijn het uitgeven van de certificaten in fases begonnen, omdat er nog onvoldoende waren om aan de vraag te voldoen. Vorig jaar konden eerst directie en management certificaten aanschaffen. Dit jaar mochten de senioren in het bedrijf ook mee participeren. Op dit moment is daardoor 11 procent van de aandelen in handen van ongeveer 10 procent van het personeel. We verwachten dat dit de komende jaren gaat groeien. Ik hoop dat we volgend jaar naar zo’n 15 tot 20 procent gaan. Maar dit ligt natuurlijk wel aan de vraag onder onze medewerkers en het vertrouwen dat ze in LievenseCSO hebben.”

Kunnen zij uiteindelijk de grootste aandeelhouder worden?
“In principe zou dit kunnen. Je ziet dit bij collega-bedrijven ook gebeuren. Maar niet iedereen kan evenveel certificaten aanschaffen. We delen medewerkers in ‘senior partners’, ‘partners’ en ‘aspirant partners’. Senior partners kunnen meer mee participeren dan collega’s die als aspirant partner worden uitgenodigd.”

Verwacht u de winst hiermee te verhogen?
“Indirect kan het wel effect hebben op onze resultaten. Omdat we ons personeel meer betrekken bij het bedrijf, scoren we meer projecten en neemt de productiviteit toe. Dit soort kleine zaken kunnen soms een groot verschil maken.”

Brengt het ook risico’s met zich mee?

“Voor het bedrijf zelf niet. Voor ons is het puur een externe financiering. Maar voor onze medewerkers kan het wel een risico zijn. Het blijft natuurlijk beleggen. Daarmee kun je winnen, maar ook verliezen. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat dat ons personeel dicht op de organisatie zit, waardoor het makkelijker in te schatten is hoe het met het bedrijf en dus ook met hun aandelen gaat.”

Maar als de koers van de aandelen daalt. Wat dan?
“Dat bestaat er een kans dat medewerkers hun certificaten weer gaan verkopen, net zoals op de beurs gebeurt. Maar er zijn ook mensen die graag aandelen kopen als de koers laag is, zodat ze winst maken als de koers weer stijgt. In feite creëren we een soort mini-beurs op de werkvloer.”

 

Reageer op dit artikel