nieuws

Goed eerste half jaar voor HaskoningDHV

bouwbreed 2876

Goed eerste half jaar voor HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV heeft in de eerste helft van 2017 flink meer winst gemaakt, ondanks een licht dalende omzet. Het Amersfoortse ingenieursbedrijf zag daarnaast het orderboek flink groeien en ging van start met een aantal opvallende projecten.

HaskoningDHV behaalde afgelopen halfjaar een omzet van 306 miljoen euro. Dat is 5 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daarentegen nam met bijna de helft toe tot 6,7 miljoen euro. De operationele marge verbeterde voor het derde jaar op rij en kwam uit op 4 procent.

De orderportefeuille was halverwege het jaar goed voor 335 miljoen euro aan toekomstige omzet. Dat is bijna een vijfde meer dan een jaar eerder. Het bedrijf gaat dan ook ,,vol vertrouwen” de tweede jaarhelft in.

Digitale MER versnelt besluitvormingsproces

CEO Erik Oostwegel vertelt in een toelichting dat het ingenieursbureau fors investeert in verdere digitalisering. Zo werd in de eerste helft van het jaar een digitale milieu-effect rapportage gelanceerd met openbaar benaderbare databases en interactieve animaties. Die gaan volgens Oostwegel ingrijpend de manier veranderen waarop stakeholders milieukwesties rondom infrastructurele projecten met elkaar bediscussieren. “De digitale MER spaart tijd en versnelt de besluitvorming, terwijl  het de betrokkenheid van stakelolders verhoogt.”

Vergelijkbare ontwikkelingen beïnvloeden het ontwerp- en engineeringproces, de kernactiviteit van HaskoningDHV. Parametrisch ontwerpen en verdere implementatie van BIM veranderen nog steeds de manier waarop ontwerpteams samenwerken. De arbeidsintensieve modelleerwerkzaamheden en analyses raken steeds verder geautomatiseerd waardoor de gevolgen van ontwerpbeslissingen eerder zichtbaar worden. Complexere concepten kunnen met veel grotere nauwkeurigheid doorgerekend worden zonder dat het de creativiteit beïnvloedt of ten koste gaat van de efficiency.

Partner in  Green Village

Haskoning ging dit jaar een partnerschap aan met incubator Yes!Delft en met the Green Village. Dat is de proeftuin waarin de TU Delft samen met bedrijven duurzame innovaties uitprobeert in een levensechte omgeving.

Een opvallend project waar de ingenieurs uit Amersfoort druk mee waren afgelopen half jaar was de afronding van het datacentrum Equinix, langs de ringweg A10 van Amsterdam. Samen met Benthem Crouwel architecten ontwierp RHDHV een datacentrum dat zo efficiënt mogelijk met energie omgaat. Het werk aan de RijlandRoute, een verbindingsweg bij Leiden neemt inmiddels ook een hoge vlucht sinds de definitieve gunning begin dit jaar aan combinatie Comol5. De engineering van een 2,5 kilometer lange boortunnel  maakt deel uit van dit project.

In Ho Chi Minh stad in Vietnam ging dit jaar de bouw van een grote rioolwaterzuiveringsinstallatie van start inclusief de aanleg van een 8 kilometer lang hoofdriool met een diameter van 3,2 meter. Haskoning DHV verzorgt het toezicht en het contract management bij het project dat door de Wereldbank wordt gefinancierd.

Reageer op dit artikel