nieuws

AM wint grote opdracht winkelcentrum Haarlem

bouwbreed 4250

AM wint grote opdracht winkelcentrum Haarlem
Illustratie: AM

AM heeft een  Europese aanbesteding van de gemeente Haarlem gewonnen. De gebieds- en vastgoedontwikkelaar gaat op de huidige parkeerplaats bij winkelcentrum Schalkwijk 158 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met ongeveer 600 plaatsen bouwen. Het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt openbare ruimte plus een nieuw marktplein. 

Samen de de al eerder aangekondigde komst van een bioscoop en extra winkelruimte krijgt het verpauperde winkelcentrum – dat door de gemeente is omgedoopt tot Schalkstad – steeds meer vorm.  Blijkbaar werkt de komst van een grote nieuwe ontwikkeling in het winkelcentrum als vliegwiel voor andere delen van het winkelcentrum. Zo is de eigenaar van de voormalige VNU-toren bezig met plannen voor transformatie van het kantoorgebouw naar woningen en zijn er gesprekken over de komst van een markthal en nieuwe winkels. Wethouder Jeroen van Spijk: “Dit is enorm goed nieuws voor Schalkwijk. De ontwikkeling van Schalkstad komt hiermee weer een stap dichterbij. Met alle andere ontwikkelingen die nu plaatsvinden in Schalkwijk, bijvoorbeeld het aangrenzende Schalkwoud, Entree West en Vijverpark krijgt Schalkwijk het elan dat het verdient.”

Kabels en leidingen

Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door PPHP architecten (bureau van architect Sjoerd Soeters) en de openbare ruimte door Buro Lubberslandschapsarchitectuur en stedenbouw. De gunning aan AM wordt nu uitgewerkt in een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en AM. Als de gemeenteraad in september akkoord gaat met de grondverkoop, kan de gemeente eind 2017 starten met het bouwrijp maken van de grond, te beginnen met het verleggen van kabels en leidingen en het riool van het Florida- en Californiëplein. Naar verwachting kan AM de bouw starten in de tweede helft van 2018.

Reageer op dit artikel