nieuws

Limburgse slibkorrels leveren CBR Cementbedrijven energie

bouwbreed 2105

Limburgse slibkorrels leveren CBR Cementbedrijven energie
waterschap Limburg

Waterschapsbedrijf Limburg gaat jaarlijks zo’n 19.000 ton slibkorrels leveren aan CBR Cementbedrijven. Het slib wordt gebruikt als energiegrondstof voor de ovens van de cementproducent.

Dat heeft het Waterschapsbedrijf, onderdeel van het waterschap Limburg, laten weten. “Met deze overeenkomst kan ook de komende vijf tot tien jaar het Limburgs slib als energiebron worden ingezet”, aldus bestuurder Michel Bouts.

“Voor CBR is het voordeel van de samenwerking dat we duurzaam kunnen werken en minder fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken tijdens ons productieproces”, laat Theo Pluijmen, technisch directeur HeidelbergCement Benelux weten. “Omdat het zuiveringsslib bestaat uit biomassa leveren we bovendien een positieve bijdrage aan het verminderen van de CO2 -uitstoot.”

Het Waterschapsbedrijf wint uit het zuiveringsslib, dat bij het zuiveren van afvalwater overblijft, energie en grondstoffen. In slibgistingstanks wordt het slib met behulp van bacteriën gedeeltelijk afgebroken en omgezet in duurzaam biogas. Met deze biogasproductie voorziet Waterschapsbedrijf Limburg voor 29 procent in haar eigen energiebehoefte.  Het restant van het slib van de zuiveringsinstallaties wordt gedroogd tot korrels in de slibdrooginstallatie in Susteren.

Reageer op dit artikel