nieuws

Limburg wil natuurkundig miljardenproject onder de grond bouwen

bouwbreed 2754

Limburg wil natuurkundig miljardenproject onder de grond bouwen

Provincie Limburg en onderzoeksinstituut Nikhef zijn een lobby gestart om een ondergrondse driehoek van betonnen tunnels onder de Limburgse heuvels aan te leggen. Deze zogenoemde Einstein Telescope moet het meest nauwkeurige instrument ter wereld worden om zwaartekrachtsgolven te kunnen meten. Investeringskosten: 1,1 miljard euro.

De kilometerslange ondergrondse onderzoeksinstallatie, qua omvang vergelijkbaar met de deeltjesversneller van CERN in Genève, is een idee van zeventien onderzoeksinstituten uit negen Europese landen. Het observatorium, waarmee minstens tien maal nauwkeuriger dan met de huidige detectoren naar gravitatiegolven gemeten kan worden, bestaat uit een ondergrondse driehoek van betonnen tunnels op 200 meter diepte met een lengte van tien kilometer waarin buizen lopen die vacuüm zijn en bij de uiteinden gekoeld tot het absolute nulpunt.

Gravitatiegolven

Het project is vernoemd naar Albert Einstein, die meer dan honderd jaar geleden al betoogde dat zwaartekrachtgolven moeten bestaan. Het bewijs voor die stelling werd pas in 2015 geleverd. Een jaar later maakten natuurkundigen officieel bekend dat zij gravitatiegolven ontdekt hebben van twee fuserende zwarte gaten op 1,3 miljard lichtjaren van de aarde. Met de Einstein Telescope moet worden voortgeborduurd op dat onderzoek.

Ondergrond Limburg meest geschikt

En Limburg heeft volgens de initiatiefnemers de beste papieren om het ondergrondse bouwwerk te huisvesten. Volgens fysicus Jo van den Brand, hoogleraar fysica aan de VU en onderzoeksinstituut Nikhef en trekker van het Europese project is Limburgse ondergrond het meest trillingsvrij, een voorwaarde voor de uiterst gevoelige apparatuur. Van den Brand onderzocht over de hele wereld zestien locaties, sommige tot anderhalve kilometer diep. De Heimansgroeve in het Limburgse Geuldal bleek het stilst.

In de grensregio rond Zuid-Limburg bestaat de bodem uit hard gesteente. Bovendien zijn er in dit gebied weinig spoorlijnen, zware industrie en windmolens.

Concurrentie van Hongarije en Sardinië

Het Limburgse provinciebestuur ziet veel in de plannen. Het project levert veel werkgelegenheid op voor de krimpregio. De hoop is nu gevestigd op een nieuw kabinet, dat zich ook zou moeten inzetten om het observatorium naar Limburg te halen.

Uiteindelijk beslist het Europese investeringsfonds ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) in 2020 waar de schop de grond in gaat.

Ook Hongarije en Sardinië hebben zich gemeld als mogelijke plek voor de tunnels.

Reageer op dit artikel