nieuws

‘Kritiek op Betonakkoord is geluid van een andere generatie’

bouwbreed 3927

‘Kritiek op Betonakkoord is geluid van een andere generatie’

De doodsreutel van de babyboomgeneratie. Zo typeert MVO Nederland de spijkerharde kritiek op het nog niet ondertekende Betonakkoord. “Wanneer je alleen haalbare doelen met elkaar afspreekt, heb je geen Betonakkoord meer nodig. En dan haal je de door iedereen onderschreven Klimaatdoelen van Parijs nooit en te nimmer.”

Mark Spetter, programmamanager bij het MVO Netwerk Beton en kartrekker van het Betonakkoord, reageert op de harde kritiek die het Cement en Betoncentrum op de doelstellingen in het conceptakkoord uitte. “Ik vind de kritiek (de doelen zijn onhaalbaar en dus is het een slecht akkoord, red.) nogal conservatief”, zegt Spetter. “We kunnen nu nog helemaal niet voorzien wat er in 2030 allemaal mogelijk is. Zo is cementproducent Heidelberg al heel ver met experimentele technieken voor het afvangen van CO2.”

Andere wereld en generatie

Zijn collega Stefan van Uffelen is nog stelliger. “Ik had na lezing van het stuk van Burger en Vermeulen het idee dat ze een artikel uit de jaren ‘80 opnieuw gepubliceerd hadden. Dit zijn wat mij betreft geluiden uit een andere wereld en van een andere generatie. Het klinkt als ‘hoe de wereld was, zal die zijn’. Met alleen maar roepen ‘het kan niet’ bereik je nooit iets.. Noem mij gerust een gelukzoeker en een dromer, maar bedrijven die op de oude voet denken te kunnen doorgaan bestaan in 2050 niet meer.”

Ook de kritiek dat de betonindustrie maar een hele kleine bijdrage levert aan de uitstoot van CO2 en dus ook niet veel bij kan dragen aan het terugdringen begrijpt Spetter slecht. “Dat kan iedereen wel roepen. Het getuigt van een instelling waarmee je nooit vooruit komt. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. En naar mijn mening is de betonbranche een hele relevante sector als het gaat om het terugdringen van de CO2 uitstoot.”

Van Uffelen: “Het Cement en Betoncentrum geeft met deze kritiek een verkeerd signaal af. Drukt de hele sector in de verdedigende hoek. Al ben ik blij met de discussie, want deze opgave verdient veel meer aandacht.”

Klimaatakkoord van Parijs

Spetter en Van Uffelen bestrijden ook dat de doelstellingen in het Betonakkoord afgeleiden zijn van het onderzoek van CE Delft waarnaar Burger en Vermeulen in hun artikel verwijzen. Spetter: “Dat onderzoek hebben we gebruikt als achtergrondinformatie. De doelen zelf zijn rechtstreeks afkomstig uit het Klimaatakkoord van Parijs, waarachter ondertussen de hele wereld zich geschaard heeft.”

Van Uffelen: “Ik vind veel doelen ook behoorlijk ambitieus. Natuurlijk, dat zijn ze ook. Maar om dan te zeggen ‘dan stoppen we er maar mee’ is dwaas. We hebben een droom van een duurzame wereld en om daar te komen moeten we stappen maken.”

Unieke samenwerkingskracht

En die stappen worden volgens de heren van MVO Nederland nu juist gemaakt. “De doelen in het Betonakkoord zijn één kant van de medaille. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat we al die verschillende partijen bij elkaar gebracht hebben. Dat leidt tot een unieke samenwerkingskracht”, zegt Spetter. “Grote opdrachtgevers, aannemers, producenten. Allemaal zeggen ze nu ‘we gaan wat doen!’”

Niet blijven praten en herschrijven

Ook Spetter is blij dat er kritiek op het akkoord komt. “We verzamelen alles, herschrijven constant. Om te zorgen dat de deelnemers in oktober hun handtekening onder het definitieve Betonakkoord kunnen zetten. En dat zullen vast niet alle partijen zijn. Als de koplopers maar meedoen. We kunnen niet blijven praten en herschrijven.”

Van Uffelen: “Ik snap dat grote bedrijven met dure assets en concessies, die een product maken waar ze honderd jaar garantie op geven, commitment willen van opdrachtgevers en overheden. Die gaan geen miljoenen investeren als ze eerdere uitgaven nu moeten afschrijven. Ik ben ook teleurgesteld dat de politiek niet al verder is.”

Volgens Van Uffelen zijn er innovaties – zoals het afvangen van CO2, het gebruik van CO2 als bindmiddel of het hergebruik van fijnstof uit de bouw – die enorm veelbelovend zijn. “Ik ben van een optimistische generatie. Zie voldoende mogelijkheden, ook voor volledige circulariteit. Want waar gesloopt wordt, wordt gebouwd. En gelukkig wil een groot deel van de branche ook die kant op. Die willen vooruit. Die weten dat wat het Cement en Betoncentrum nu roept maar een klein deel van de puzzel is en niet het grote geheel.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels