nieuws

“Geld alleen is niet zaligmakend bij VolkerWessels”

bouwbreed 4157

“Geld alleen is niet zaligmakend bij VolkerWessels”

Voor derde keer in vier jaar tijd is VolkerWessels uitgeroepen tot beste werkgever in de bouw. Alleen in 2016 moest het Amersfoortse concern BAM voor laten gaan in het jaarlijkse salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot. Vraag aan VolkerWessels’ HR-manager Rianne Hutten: wat maakt jullie zo’n aantrekkelijke werkgever? Krijgen alle 16.000 werknemers een Audi van de zaak?

De materiële beloning speelt natuurlijk ook een rol, antwoordt Hutten (27). Maar geld is volgens haar beslist niet het belangrijkste, en het is ook zeker niet de enige factor. Het concern met 120 ondernemingen in bouw en vastgoed, infra en energie en telecom, heeft zijn personeel veel meer te bieden dan alleen een marktconform salaris. Dat ontdekte Hutten al meteen tijdens haar eigen sollicitatie, vijf jaar geleden, en toen stond VolkerWessels pas op de vierde plaats in het rijtje van topwerkgevers.

Hoe verliep dat sollicitatiegesprek dan indertijd?
“De sfeer was informeel, no nonsense. En de mensen tegenover mij waren gedreven en ondernemend. Dat sprak me enorm aan. Ik voelde me meteen op mijn plaats.”

Een prettige werksfeer lijkt een tikje aan de magere kant om de titel Beste Werkgever te rechtvaardigen.
“Er is meer, natuurlijk. Het is een combinatie van factoren die VolkerWessels zo aantrekkelijk maakt. Allereerst geloven wij in het bouwen aan een betere levenskwaliteit, dat spreekt onze mensen enorm aan. Verder zijn we een innovatief en solide concern met toonaangevende projecten, dat ruimte biedt aan de zelfontplooiing van zijn mensen.”

U onderschrijft de conclusie van het onderzoek dat stelt dat toonaangevende projecten een belangrijke motivatie zijn om voor VolkerWessels te kiezen?
“Het zijn niet alleen spraakmakende projecten zoals Pandasia in Ouwehands Dierenpark of de zeesluis bij IJmuiden waarom mensen graag bij ons werken. Het is juist ook de diversiteit, het enorme aantal andere projecten dat we uitvoeren. Van de aanleg van stadsverwarming tot de rotonde, bij wijze van spreken bij jou op de hoek.”

Meewerken aan innovaties zal vooral hoger opgeleiden aanspreken. Wat heeft U het andere personeel te bieden?
“Het bijzondere aan ons concern is dat wij niet alleen grote innovatieve projecten uitvoeren, maar ook werken aan kleinere, doorsnee projecten: zoals gezegd, een rotonde, een N-weg. Voor al deze projecten hebben we goed personeel nodig van ieder opleidingsniveau. We zijn actief in verschillende sectoren en in alle delen van Nederland. Die grote diversiteit maakt ons aantrekkelijk.”

Waarop is het personeelsbeleid van VolkerWessels gefocussed?
“Het belangrijkst is dat onze mensen met plezier en passie kunnen werken. De medewerkers zijn het allerbelangrijkst. Wij beseffen dat zij het succes van het bedrijf uitmaken. Wij willen voor hen die aantrekkelijke werkgever blijven.”

Dan is geld toch ook een onmisbare voorwaarde? Betaalt u beter dan andere bouwbedrijven?
“Wij betalen een marktconform salaris. Wij geloven niet dat geld zaligmakend is. Mensen kijken niet alleen of ze een auto van de zaak krijgen. Immateriële zaken tellen ook mee. VolkerWessels stimuleert mensen om zich te ontwikkelen. Door de grote diversiteit aan activiteiten zijn er bij ons talloze doorgroeimogelijkheden. Typerend voor de cultuur van onze onderneming is ook dat wij onze waardering uitspreken voor mensen die initiatieven tonen en hun verantwoordelijkheid pakken. Medewerkers stellen dat erg op prijs. Het geeft hen ook een extra stimulans.”

Biedt u bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden die VolkerWessels aantrekkelijker maken dan andere bouwconcerns? Is bijvoorbeeld werken in deeltijd mogelijk? Of werken vanuit huis, als er een kind ziek is?
“Dat verschilt per onderneming. Wij zijn een decentraal ingericht concern dat bestaat uit 120 ondernemingen. Zij hebben allemaal een zekere vrijheid om hun eigen personeelsbeleid te voeren. Die vrijheid is ondermeer afhankelijk van de CAO die op hen van toepassing is. Voor al deze ondernemingen geldt dat ze hun eigen mogelijkheden en hun eigen beperkingen hebben. Zij weten ook het beste wat er speelt onder hun mensen. De principes op HR-gebied gelden uiteraard voor al onze ondernemingen, maar daarnaast zijn er plaatselijke verschillen mogelijk.”

Des te opmerkelijker dat U nu al voor de derde keer tot Beste Werkgever in de bouw bent uitgeroepen. Hoe voelt dat?
“Wij zijn daar natuurlijk erg trots op. Maar we gaan het niet uitbuiten, we gaan er niet mee te koop lopen. Zoveel zegt een titel nu ook weer niet. VokerWessels is in dat opzicht bescheiden. Voor ons is het voornaamste dat wij blijven focussen op het ontwikkelen van onze mensen en het bouwen aan een betere levenskwaliteit. Wij zijn ervan overtuigd dat die ambitie een grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen op medewerkers die even gedreven zijn als wij.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels