nieuws

Tien bouwinnovaties in MKB Innovatie Top-100

bouwbreed Premium 2378

Tien bouwinnovaties in MKB Innovatie Top-100

In de MKB Innovatie Top-100, die ieder jaar door de Kamer van Koophandel wordt opgesteld, staan dit jaar tien bouwinnovaties. Van gebogen composiet panelen, een veiligheidsvest met ingebouwde LED-verlichting tot legoblokken van baggerspecie.

Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit 300 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse MKB Innovatie Top-100. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Uit onderzoek van de KvK onder de bedrijven die de afgelopen jaren in de Top 100 hebben gestaan, blijkt dat innovatie zorgt voor groei. Alle Top-100-bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Hierdoor is een plek in de MKB Innovatie Top 100 een goede graadmeter voor succes gebleken, stelt de KvK.

In september maakt een jury de exacte notering van elk bedrijf in de MKB Innovatie Top-100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2017 de nummer 1 positie inneemt en zich het meest innovatieve bedrijf van Nederland mag noemen.

Hieronder de 10 bouwinnovaties in de MKB Innovatie Top-100:

Gekromde composiet panelen
Curve Works brengt verandering in de productie van kunststof en composiet panelen. De panelen geleverd door dit bedrijf zijn meer op maat gebogen en gekromd geproduceerd. Een uitkomst voor bijvoorbeeld architecten die mooie gebogen panelen willen verwerken in gevels, maar ook te maken hebben met een beperkt budget van hun opdrachtgever.

Modulair Kabel Systeem
Tijdens het ontwerpen en bouwen van turntables, grote draaitafels voor het laden van stroomkabels tijdens de aanleg van bijvoorbeeld windmolenparken op zee, bedacht Hulst Innovation Cable Equipment BV, specialist in de offshore industrie, dat het nog efficiënter kan. Dat idee resulteerde in de ontwikkeling van een Modulair Cable System (MCS). Moesten voorheen de kabels tijdens transport van fabriek naar eindbestemming steeds opnieuw op een spoel worden gelegd, dankzij dit systeem is dit nu tot een minimum beperkt. Tel daarbij op dat ook de overheveling van de kabel van basket naar basket minder vaak nodig is en dat zorgt er voor dat de kans op beschadigingen behoorlijk afneemt.

Geen files meer door openstaande bruggen
Jacan is een bekende van de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf ontwikkelt producten en brengt die vervolgens onder in nieuwe bedrijven om ze op de markt te brengen. Sinds 2010 zijn deze producten – zoals Watershell en Drainvast – bijna jaarlijks terug te vinden in de Top 100. Jacan ontwikkelt nu de Doorvaartsluis waarmee scheepvaart- en wegverkeer elkaar zonder problemen en oponthoud kruisen.

Licht in de duisternis
Light Vest is een veiligheidsvest met ingebouwde LED-verlichting. Ideaal voor mensen die in weer en wind of in het donker buiten werken. De onderneming begon 3 jaar geleden met de ontwikkeling van de Light Vest. Inmiddels zijn er meer dan 8000 verkocht. Met dealers in landen over de hele wereld is het duidelijk dat de Light Vest voor velen licht in de duisternis brengt.

Multinok
Met Multinok van Bouwknegt Rietdekkers blijft een rieten dak vele jaren mooi en in optimale conditie. De design van deze oersterke polyester nokafwerking sluit vochtproblemen uit en combineert de charme van toen met de duurzaamheid van nu.

Bouwen met legoblokken van baggerspecie
Als gevolg van de stijgende zeespiegel, bevolkingsgroei en een snel toenemende urbanisatie in deltagebieden, groeit wereldwijd de noodzaak tot het snel en goedkoop bouwen van diverse constructies zoals waterkeringen en huizen. Jaarlijks ontstaat er in de delta’s een enorme overlast als gevolg van door de rivieren meegevoerd sediment, dat neerslaat in de vorm van baggerspecie en ongewenste modder. NETICS gebruikt juist deze modder om dijken, dammen en andere typen waterkering te bouwen. 

Verduurzamen van de leefomgeving met biocomposiet
De transformatie naar de circulaire economie vraagt om nieuwe, duurzame oplossingen. Dit geldt ook voor de bouwsector. De bouwsector in Nederland toont steeds meer interesse in biobased bouwmaterialen; materialen met biologische oorsprong die hergroeibaar zijn. Op het gebied van gevelbekleding bieden biobased materialen, zoals biocomposieten, veel potentie. Vanuit haar ambitie: “een leidende rol spelen in het verduurzamen van de leefomgeving” heeft NPSP een biocomposiet ontwikkeld, die voor meer dan 80% uit biobased en circulaire grondstoffen bestaat.

Een tweede leven voor (riool)putten
Tijdens de presentatie voor de gemeente Drechterland werd een nieuwe vinding van Smit zeer positief ontvangen. Composiet dat als tweede schaal in de put past. Bij het renovatieproces van (riool)putten in één dag kunnen ook de bodem en aansluitingen gerenoveerd worden. De gerenoveerde putten zijn waterdicht, chemisch resistent en een constructieve oplossing is mogelijk. De composiet schaal kan in dikte variëren, afhankelijk van de noodzaak (bijv. de grond(water)druk en/of verkeerslast).

Solatube Ventilatieset: daglicht en ventilatie in één
TechComLight en Ubbink hebben een innovatief systeem ontwikkeld waarbij daglicht en ventilatie wordt gecombineerd. Waar mensen eerder afzonderlijke producten aanschaften voor ventilatie, daglicht en kunstverlichting, is dit nu niet langer nodig. De oplossing: Solatube Ventilatieset. Licht én frisse lucht tegelijk. Het is niet alleen mooi om te zien, het is ook is het functioneel, doordat het in iedere willekeurige ruimte kan worden geïnstalleerd. Zoals in badkamers, keukens, kelders en toiletten. Installatie kan snel en eenvoudig, ook op moeilijk bereikbare plekken.

‘Slimme Bouwplaats’ met internet of things
Internet of Things (IoT) is in opkomst in tal van beheer- en productieomgevingen. Ook de bouwsector is op zoek naar vernieuwing via slimme logistiek, industriële productie van componenten en nieuwe bouwtechnieken. Echter de bouwplaats zélf ziet er qua ICT-techniek nog steeds vrij traditioneel uit. Things Connected heeft al IoT-ervaring in vele sectoren, en trekt nu de stoute schoenen aan door ook in het bouwproces Internet metingen te gaan verrichten door sensoren te plaatsen bij elektriciteitskasten, bouwliften, waterkranen en betonmolens.

 

Reageer op dit artikel