nieuws

Apeldoorn trakteert: taart voor verliezers tender

bouwbreed 3570

Apeldoorn trakteert: taart voor verliezers tender

Apeldoorn wil een succes maken van circulair aanbesteden. Daarom trakteert de gemeente ook de verliezers van de tender om de wijk De Parken te vernieuwen met maximaal hergebruik en zonder afvalstromen, op taart. Zo is verliezen toch nog een feestje.

Roelofs diende volgens de gemeente het beste plan in en kwam als winnaar uit de bus. De aannemer werd op de voet gevolgd door KWS, NTP, Dusseldorp en Reef. “Allemaal goede plannen. We hebben er in Nederland vijf nieuwe circulaire koplopers bij gekregen”, geeft projectleider Sander Lubberhuizen van Apeldoorn alle inschrijvers een compliment.

“Aannemers die snappen wat er moet gebeuren om een circulaire infrastructuur te realiseren. Er is niemand die nog ervaring heeft op dit gebied dus het wordt pionieren, maar ook kennis delen en leren van fouten. We zijn zo tevreden over de kwaliteit van de plannen van alle vijf de aannemers dat iedereen taart verdient. Gewoon, om de mensen die eraan gewerkt hebben te bedanken voor hun inzet en creativiteit.” Later volgt nog een bijeenkomst samen met Bouwend Nederland om de ervaringen breed te delen.

Sander Lubberhuizen

Sander Lubberhuizen

Inkoop van innovatie

Lubberhuizen is aangenaam verrast door de bereidheid van bouwers om mee te denken en een relatief simpel project als de herinrichting van een wijk radicaal anders op te zetten. In de tenderfase is het alvast gelukt om innovatief in te kopen met volop ruimte voor innovatie en creatieve oplossingen vanuit de markt. De bouwer is volledig geselecteerd op kwaliteit (emvi).

“We besteden aan met het touwtje uit de brievenbus. Wie dat wil, kan hier misbruik van maken en schade aanrichten. Dat is dus een kwestie van vertrouwen, maar ik verwacht ook een open boekhouding bij de aannemer.”

Vanaf 2050 moet alles in Nederland circulair zijn en mogen er geen afvalstromen meer zijn. Het Grondstoffenakkoord is daar een eerste grote stap in de goede richting. Apeldoorn speelt alvast in op de trend door klein te beginnen.

De druk is hoog

Lubberhuizen voelt de druk aan alle kanten. De inkoopafdeling werd zenuwachtig bij het idee en ook andere ambtenaren zitten niet te springen bij zoveel onzekere factoren. Tegelijk leven bij de markt ook nog heel veel vragen. Hoe zit het met de risico’s? En hoe gaan we dat meten dan?

Geen uitknijppraktijken

Toch krijgt hij jeuk bij het woord pilot liet Lubberhuizen bij de marktconsultatie weten. “Het is een experiment die een andere mindset vereist, breekt met de klassieke bouwketen. We willen dus geen hoofdaannemer die vervolgens zijn onderaannemers uitknijpt. Deze opdracht is gebaat bij een bouwcoalitie die begrijpt dat beton een prachtige hoogwaardige grondstof is voor nieuwe betonklinkers en niet met een voorstel komt om het gesloopte materiaal te gebruiken als vulmiddel onder een provinciale weg.” Deze herfst gaan de eerste graafmachines al buiten aan de slag.

Uitdagingen bij het project De Parken

 1. –       Hoe bewaken we samen het beschikbare jaarlijkse budget
 2. –       Hoe pakken we de (bewoners) communicatie op
 3. –       Welke innovaties dragen bij aan een circulair project
 4. –       Welke risico’s worden er gezien en hoe die te beheersen
 5. –       Hoe wordt de laanstructuur toekomstbestendig
 6. –       Welke vrijkomende materialen kunnen worden hergebruikt
 7. –       Hoe maken we de juiste kostenafweging/Total Cost of Ownership
 8. –       Gaan we niet te veel betalen
 9. –       Is de planning wel realistisch

Project de Parken

 • Circulaire herinrichting 55.000 m2 openbare weg
 • Opdrachtgever: gemeente Apeldoorn
 • Opdrachtnemer: Roelofs
 • Contractvorm: samenwerkingsovereenkomst
 • Plafondbedrag: jaarlijks vast te stellen, 2017 = 1,5 mln
 • Totaal budget: ca. 8 miljoen euro
 • Eerste schop: herfst 2017
 • Afsluiting project: 2022
Reageer op dit artikel