nieuws

Oud-topman Rochdale moet 2,1 miljoen terugbetalen

bouwbreed Premium 1671

Oud-topman Rochdale moet 2,1 miljoen terugbetalen

De voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp moet ruim 2,1 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Met de uitspraak volgt de rechtbank grotendeels de rekensom van het Openbaar Ministerie (OM), dat eind april een kleine 135.000 euro meer vorderde. Het bedrag omvat onder meer steekpenningen die Möllenkamp als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam en giften die hij kreeg door bevriende ontwikkelaars vastgoedprojecten te gunnen.

Möllenkamp (67) werd in hoger beroep schuldig bevonden aan onder meer het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed. Hij kreeg daarvoor eind maart in hoger beroep drie jaar en drie maanden celstraf van het gerechtshof in Amsterdam. In eerste aanleg had de rechtbank hem eind 2015 2,5 jaar cel opgelegd.

Appartementen verkregen als giften

In de ontnemingszaak van donderdag noemde de rechtbank onder meer twee appartementen van Möllenkamp in Lelystad en Spanje als verkregen giften. Het verweer van de advocaten van Möllenkamp dat hij daarvoor leningen had afgesloten, werd van tafel geveegd.

Ook het argument van de verdediging dat Möllenkamp het bedrag als gevolg van een persoonlijk faillissement in 2012 niet kan voldoen, bracht de rechtbank er niet toe anders naar de zaak te kijken. “De rechtbank is er niet van overtuigd dat de heer Möllenkamp nooit meer in staat is om te betalen.”

Ook voormalig echtgenote veroordeeld

De voormalige echtgenote van Möllenkamp, veroordeeld voor valsheid in geschrifte, moet ruim 300.000 euro terugbetalen. Een vastgoedontwikkelaar die eerder werd veroordeeld voor omkoping moet bijna 2,5 miljoen euro aan crimineel verkregen voordeel aftikken.

Reageer op dit artikel