nieuws

Lonen in de bouw over volle breedte omhoog

bouwbreed 6935

Lonen in de bouw over volle breedte omhoog

De oplopende personeelstekorten in de bouw lijken hun weerslag te hebben op de hoogte van de salarissen. Die stegen in het afgelopen jaar gemiddeld met 3,4 procent, zo blijkt uit het jaarlijkse Salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot.

De gemiddelde salarisstijging is flink hoger dan een jaar geleden, toen personeelsleden van bouwbedrijven er gemiddeld 2,1 procent op vooruit gingen, maar iets lager dan waarop deelnemers aan het onderzoek een jaar geleden rekenden.

60 Procent zag zijn salaris stijgen

Accountmanagers, constructeurs, directeuren, engineers, uitvoerders en werkvoorbereiders gingen er allemaal op vooruit, maar rekenden een jaar geleden op een hogere stijging. Uitvoerders en werkvoorbereiders hoopten vorig jaar nog op een salarisverhoging van 5 procent, maar moesten genoegen nemen met respectievelijk 3 en 4 procent. Accountmanagers dachten te kunnen rekenen op wel 6 procent meer salaris, maar moeten het doen met een veel bescheidener 2,6 procent.

Andersom komt overigens ook voor: bedrijfsleiders vulden een jaar geleden in dat ze rekenden op een salarisverhoging van 4 procent, maar ze zagen hun lonen in 2016 met maar liefst 6 procent stijgen. Inkopers gokten op 2 procent en kregen er 4 procent bij.

Van alle 818 respondenten die het Salarisonderzoek 2017 volledig invulden, gaf bijna 60 procent aan dat hun salaris in 2016 gestegen is. Eenzelfde percentage rekent ook voor het komende jaar op een verhoging. 

 Sfeer en collegialiteit belangrijk voor tevredenheid

Dat het goed gaat in de bouw blijkt ook uit de arbeidsmobiliteit van personeelsleden van bouwbedrijven. Zo gaf 30 procent van de ondervraagden twee jaar geleden nog aan op zoek te zijn naar ander werk. Vorig jaar was dat nog 25 procent en dit jaar nog maar 21 procent. Dik 60 procent van diegenen die op zoek zeggen te zijn naar ander werk geeft aan dat te doen omdat ze bij een andere werkgever betere ontwikkelingsmogelijkheden zien.

Sfeer en collegialiteit blijken voor bouwprofessionals de belangrijkste factoren voor tevredenheid op het werk, op de voet gevolgd door uitdagende projecten en de hoogte van het salaris. Bonussen, minder filekilometers en minder werkdruk spelen nauwelijks een rol bij de tevredenheid van bouwpersoneel.

Weinig zorgen om behoud van baan

Bouwpersoneel maakt zich anno 2017 weinig zorgen over het behoud van zijn baan. Concurrentie van zzp’ ers, vacaturestops, concurrentie van buitenlanders, ze worden stuk voor stuk niet als bedreiging gezien. Wel maken de deelnemers aan het Salarisonderzoek zich zorgen over hun eigen ontwikkeling en competenties. Bijblijven blijkt lastig, tijd en geld voor opleidingen blijken maar beperkt aanwezig.

Lees ook: VolkerWessels weer Beste Werkgever en Doorwerken tot 67? Geen Probleem!Verantwoording:

Het salarisonderzoek wordt jaarlijks gehouden door Cobouw en Berenschot.

Behalve over salaris, gaat het onderzoek over onder meer arbeidsmobiliteit, tevredenheid op en over het werk, populaire werkgevers, en over de vraag hoe respondenten hun eigen positie op de arbeidsmarkt waarderen.

Aan het jaarlijkse Salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot hebben dit jaar 1507 mensen deelgenomen. 818 van hen vulden de enquête volledig in. Net als voorgaande jaren was de overgrote meerderheid van de deelnemers man (93 procent). De gemiddelde leeftijd was 40 jaar en respondenten werkten gemiddeld 7,1 jaar in hun huidige functie.

Meer dan 55 procent van de ondervraagden heeft een HBO-opleiding afgerond, dik 60 procent heeft een vervolgopleiding of cursus gevolgd om bij te blijven. 58 procent heeft een leidinggevende functie.


 

Foto's

Reageer op dit artikel