nieuws

Aannemer Hendriks gaat als provider bouwplaatsen digitaal ontsluiten

bouwbreed Premium 3972

Aannemer Hendriks gaat als provider bouwplaatsen digitaal ontsluiten

Door simkaarten te stapelen kan Hendriks Bouw bouwplaatsen draadloos voorzien van een goede dataverbinding. Onafhankelijk van de provider. Zo wordt Bimmen mogelijk in elke bouwkeet.

De aannemer en ontwikkelaar uit Oss neemt daarmee de rol van provider op zich, want de dienst wordt nadrukkelijk ook aan andere aannemers aangeboden. “Voor zo lang als het duurt”, realiseert ICT Manager Roland Daane zich. “Want de grote telecomproviders zullen vroeg of laat heus wel een antwoord vinden. Maar voorlopig zijn ze nog niet in staat bouwplaatsen snel aan te sluiten op het internet. Het duurt soms maanden voordat ze een kabel hebben aangelegd. En dan gaat het nog om een ouderwets koperen exemplaar. Maar met hun antennes dekken ze ook draadloos lang niet alle gebieden afdoende af.”

Hendriks draait zo’n vijftien bouwplaatsen per jaar. Voor drie tot vier daarvan kan het tot nu toe geen fatsoenlijke dataverbinding krijgen. Via het stapelen van simkaarten, het zogeheten 4G stacking, is het in die gevallen volgens Daane wel mogelijk om een verbinding met voldoende capaciteit te creëren. “Maar dan moet je dus niet gebonden zijn aan één provider, maar in staat zijn om de zwakke signalen van verschillende aanbieders te bundelen en als één tunnel aan de bouwplaats te leveren. Wij zijn in staat om een vier keer dubbel redundante verbinding aan te leggen, waardoor je op elke bouwplaats een betrouwbaar wifi netwerk kunt opbouwen. En dat kunnen we binnen 48 uur doen op elke bouwplaats in Nederland tegen een vast maandbedrag.”

Afgekeken in Engeland

Daane kwam de stacking-techniek op het spoor via zijn vorige werkgever HaskoningDHV, waarvoor hij veel op Engelse bouwplaatsen kwam. In Engeland is het volgens de ICT manager nog veel lastiger om goede dataverbindingen te krijgen op bouwplaatsen. Vandaar dat de noodzaak hoger was om daar een goede oplossing voor te bedenken. Voor het benutten van de infrastructuur van alle verschillende providers werkt Hendriks samen met de Belgische firma Venn. Daane: “omdat we werken met bonding services en niet met loadbalancing bereiken we kwalitatief en kwantitatief betere resultaten. We hebben dus niet meerdere routers in de bouwkeet staan, maar laten de gestapelde datakanalen als 1 tunnel de router binnenkomen. Dit is veel stabieler dan meerdere 4G routers met daarachter een loadbalancer.”

Aannemers die in zee gaan met Hendriks krijgen maandelijks één factuur. Zodra het bouwwerk af is wordt alle verbindingsapparatuur weer teruggenomen en wordt het datacontract beëindigd. “Je zit dus nooit ergens aan vast tot in lengte der dagen.”

BIM

Nog belangrijker dan een betrouwbaar wifi-netwerk op elke bouwplaats is wat Daane betreft het feit dat 4G stacking het mogelijk maakt BIM-programma’s te draaien in elke bouwkeet. Autodesk en met name Revit-licenties zijn hardware gebonden en horen bij een BV. Het programma kan dus niet zomaar via de cloud op andere apparatuur draaien. Daane: “Compliancy staat hoog in ons vaandej en hierin werken we nauw samen met onze partners Autodesk en Cadac. Met 4G stacking en de BIM tools lokaal in de Bouwkeet omzeilen we dat probleem.”

Integraal

De ICT-manager is er van overtuigd dat data op termijn gratis wordt. Dat wil zeggen: Je huurt dus voor een vast bedrag een dataverbinding bij een provider, maar hoeveel data je daarover verstuurd maakt niet uit. Dat zien we nu al op ons afkomen. Het is dus onze visie om juist om te investeren in een technische architectuur die data consumeert en niet zozeer in technologie om minder data te gebruiken. “Als ons data verbruik daalt doen we iets fout”, aldus Daane. Dat de dienst ook aan andere aannemers wordt aangeboden past in de strategie van Hendriks om uit te groeien tot een integrale dienstverlener.

 

Reageer op dit artikel