nieuws

SintLucas College complexe combinatie van oud en nieuw

bouwbreed Premium 1827

SintLucas College complexe combinatie van oud en nieuw

Volkomen terecht dat de transformatie en nieuwbouw van het SintLucas college genomineerd is, stellen Geert de Leeuw en Tiny Drijvers van bouwbedrijven Moonen en Drijvers. “Zo’n mooie school hebben wij vroeger niet gehad hoor.”

Het voormalige Natlab van Philips, waar ooit de compact disk en de dvd werden ontwikkeld, moest opnieuw een omgeving worden waar creativiteit centraal staat. Het is nu het hoofdkwartier van de technisch-creatieve en ondernemingsgerichte mbo-opleidingen in Eindhoven. De oude structuur, twee evenwijdige bakstenen gebouwen bleven grotendeels staan, maar de ruimte ertussen opgevuld met een groot atrium. Op de kop kwam nieuwe hoogbouw.

Voor de Bossche bouwbedrijven M.P. Drijvers en Bouwgroep Moonen lag een samenwerking voor de hand, zegt Tiny Drijvers. “We wilden graag meedoen met deze aanbesteding, maar voor ons bedrijf was deze opdracht een maatje te groot. Moonen heeft meer ervaring met hoogbouw, en we hebben al eerder naar tevredenheid samengewerkt. En het is ook wel leuk hè, twee Bossche bedrijven die een nieuwe bestemming geven aan belangrijk industrieel erfgoed in Eindhoven.”

En het resultaat is fraai, vinden zowel De Leeuw, projectleider bij Moonen, als Drijvers. De Leeuw: “Het is een mooie combinatie van oud en nieuw geworden. Die oude gebouwen die mooi worden verbonden door de staalconstructie. De bouwtechniek is echt heel mooi.” Drijvers: “Vooral de hangbruggen die de verbindingen vormen tussen de bouwdelen vind ik prachtig. Dit was een herbestemming met heel veel verschillende bouwmethodieken. Dat was enorm interessant om te maken.”

Maar de complexiteit van het werk had ook een nadeel. Uiteindelijk hebben de bouwpartijen niets aan het project verdiend. Drijvers: “Het is een bekend verhaal. We hebben het werk aangenomen op het dieptepunt van de markt, en tè scherp ingeschreven. Dat is achteraf jammer.”

Maar het doet bij Drijvers niets af aan het resultaat. “Het is een prachtig referentiewerk.” De Leeuw: “Ik ben absoluut trots op dit schitterende gebouw.”

Nieuwbouw en herbestemming Sintlucas College Strijp-S
Opdrachtgever: Sint Lucas
Architect: Arup/Cepezed
Aannemer: Bouwcombinatie Moonen/DrijversNegen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel