nieuws

Oude watersprenkeltechniek effectief tegen opwarmen steden

bouwbreed 1749

Oude watersprenkeltechniek effectief tegen opwarmen steden

De eeuwenoude Japanse uchimizu techniek blijkt  hitte in steden goed te bestrijden. Dat blijkt uit onderzoek van de de TU Delft.

De uchimizu watersprenkeltechniek wordt al sinds de 17e eeuw in Japan toegepast. In perioden van extreme hitte worden huizen, tempels, tuinen en de omgeveing besprenkeld met water om het oppervlak en de lucht te koelen en stof te laten neerddalen. Grote steden als Tokyo voeren actief beleid om de techniek, die wat in de vergetelheid is geraakt, meer toe te passen.  Ook internationaal wordt er gekeken naar uchimuzi als een methode om het zogeheten urban heat island-effect tegen te gaan. Stedelijke omgevingen warmen sneller op door de materialen van gebouwen en wegen die zonnestraling invangen en extra activiteiten als verwarming en transport. 

Promotie onderzoek

Niettemin is er wetenschappelijk maar weinig bekend over het effect van uchimizu, constateert Anna Solcerova die promotie-onderzoek uitvoert aan de TU Delft.  Vorige zomer monitorde ze met een speciale meetopstelling de temperatuur van één kubieke meter boven een stoep in Delft. Daarvoor bouwde ze met collega’s een  een kubus met glasvezels rondom,  die de temperatuur op verschillende niveau’s heel nauwkeurig kon bepalen.

De conclusie van de onderzoekster is dat het effect van uchimuzi het grootst is wanneer er gesprenkeld wordt voordat de warmte toeslaat. In de schaduw is het effect ook groter dan in de directe zon, waar het water snel verdampt. Maar het sprenkelen heeft sowieso altijd effect.  De techniek kan volgens de onderzoekster het bewustzijn van stedelingen verhogen en hen stimuleren tot het oplossen van hittestress en energiebesparing. 

 

Reageer op dit artikel