nieuws

‘Met dit nieuwe apparaat kan zelfs Oempa Loempa energieneutrale woning maken’

bouwbreed 3722

‘Met dit nieuwe apparaat kan zelfs Oempa Loempa energieneutrale woning maken’

Duur, tijdrovend, veel geboor, gesjouw én stofhappen. Het energieneutraal maken van bestaande woningen is misschien wel de grootste nachtmerrie van bouwers, corporaties en huizenbezitters. Factory Zero bedacht een handzaam apparaat dat met dit soort frustraties moet afrekenen. De eerste serieuze order is al binnen. “Dit is plug and play op de bouwplaats.”

Hij schopte tegen alle heilige huisjes in de sector. Roept al jaren dat innovatie in de bouw veel te langzaam gaat. Jan Willem van de Groep, bekend en ‘berucht’ van de Stroomversnelling pakt nu zelf de handschoen op met Factory Zero, een bedrijf dat hij oprichtte met een paar gelijkgestemden (Sjoerd Klijn Velderman, Desmond Hughes en Jasper van den Munckhof). Met toeleveranciers wil de voormalige ‘greenspirator’ complete woning-make-overs ontwikkelen. Onderweg naar dat ideaal lanceert hij zijn eerste product: een klimaat- en energiemodule, of liever gezegd, de iCEM. Dura Vermeer neemt er meer dan honderd af. Ook andere bouwbedrijven tonen interesse.

Wat doet dit apparaat precies?
“Hij levert geconditioneerde, gezonde lucht, warmte en ventilatie. En we leveren er zonnepanelen bij. Een belangrijke voorwaarde is dat de woning eerst goed wordt geïsoleerd, luchtdicht wordt gemaakt. Dan garanderen wij dat wij voldoen aan de eisen van de Energie Prestatie Vergoeding en het Bouwbesluit.”

Een soort slimme airco?
“Een airco zou ik het niet willen noemen, dat is de volgende stap. Nadrukkelijk behoort dit tot de eerste generatie producten die we op de markt brengen. Maar het onderscheidt zich al wel van vergelijkbare producten van LG en Samsung. Onze prijs ligt wel iets gunstiger. Bovendien kun je onze module op allerlei manieren afwerken. Zelfs met baksteen.”

Wat is er precies nieuw aan?
“Eigenlijk voegen we een aantal eenvoudige installaties (warmte-terug-win-installatie en een luchtwaterwarmtepomp) samen. Toch heeft het ons nog een aantal maanden gekost om dit te ontwikkelen. Dat heeft vooral te maken met het vinden van de goede software, zeg maar de besturing van het systeem en de modificeerbare afwerking van de unit.”

Wat zijn de voordelen voor bouwers?
“Het is een compleet concept, ook geschikt trouwens voor nieuwbouw. Daardoor is het minder foutengevoelig. Het is plug and play op de bouwplaats. In de woning zelf hoeft vrijwel niets te gebeuren. Geen mensen die wekenlang, hele dagen, lopen te sjouwen met installaties. Bouwbedrijven hoeven kortweg geen complete energiesystemen meer te ontwikkelen. En intussen maar hopen dat daarmee de juiste prestaties worden geleverd.”

Zijn er ook nadelen?
“De installaties maken aardig wat geluid. Maar omdat deze module voor de bestaande bouw in de tuin komt te staan, is er minder overlast. In de zomer, zet je de verwarming niet aan, en draait de module alleen als je warm water nodig hebt. Buiten kunnen we met slimme software die overlast ook beter beperken. Voor nieuwbouw ontwikkelden we een oplossing voor binnen en reduceren we de geluidsoverlast in het ontwerp”

Wat moet een bouwer zelf nog doen?
“Zorgen voor een luchtdichte woning en zorgen dat hij alle leidingen en kabels in de gevelelementen integreert. Dura Vermeer die nu meer dan honderd modules afneemt, een miljoenenorder waar ik trots op ben, pakt oude woningen in met nieuwe daken en gevels. In die daken en gevels zitten alle leidingen en pijpen. Normaal plaats je die op zolders. Ik weet niet of je die foto kent met de koning erop in Arnhem. Hij was in een nul-op-de-meter-woning. Op de achtergrond zag je een hele toestand aan installaties. In de woning moesten allemaal gaten geboord worden om de leiding aan te brengen. Onze module voorkomt dit soort gedoe.”

Fraaier, sneller, minder overlast. En goedkoper dus. Hoeveel goedkoper dan nu?
“Meer dan vijftien procent. Onze prijzen zijn wel gebaseerd op grote aantallen. Van de week belde een aannemer mij. Als ik er 500 koop, dan krijg ik korting, toch? Nee, zei ik.  Die zit er al in. Het voordeel van een grote serie zit al in de prijs.”

Je bent niet snel tevreden. Wat is de volgende stap?
“Dit is eerlijk gezegd niet het bestaansrecht van Factory Zero. De volgende energiemodule staat niet in de tuin, maar komt in het dak. Wij willen oplossingen verzinnen, waarmee iedere Oempa Loempa (uit Sjakie en de Chocoladefabriek, red) nog veel goedkoper, zijn woning energieneutraal kan maken. Gasloos? Natuurlijk. Dat hoef je mij niet te vragen.”

Hoelang moeten we nog wachten op die tweede generatie producten?
“Dat duurt nog zeker twee, drie jaar. Dit apparaat (1 meter breed, 1,30 meter lang, 2,40 meter hoog) bestaat nog voor zeventig procent uit lucht. Dat moet veel compacter kunnen.”

Je was altijd vooral een man van woorden, nu nog meer van daden. Wat valt je het meest tegen als ondernemer?
“Ik heb toch wel gemerkt dat iets niet sneller gaat, als je er harder aan trekt. Je hebt nou eenmaal met bestaande productielijnen en investeringen te maken. Ik begrijp dus ook beter waarom de ontwikkeling van de Stroomversnelling niet de snelheid had, die ik wilde.”

Reageer op dit artikel