nieuws

‘Laat kinderen bij Albert Heijn voor bouwpakketjes sparen’

bouwbreed Premium 2014

‘Laat kinderen bij Albert Heijn voor bouwpakketjes sparen’

“Waarom stappen Bouwend Nederland en Uneto-Vni niet samen naar de Jumbo of Albert Heijn met een zak geld? Laat kinderen 10 weken lang sparen voor een bouwpakketje dat ze vervolgens zelf in elkaar moeten zetten. Moet je eens opletten wat voor een impact je dan maakt als technieksector.”

Het zijn de woorden van Jasper Sluis, onder andere docent aan de Hogeschool Avans en zelfbenoemd ‘Freek Vonk van de bouw’. En ja, qua ADHD-achtig enthousiasme doet Sluis niet onder voor de beroemde bioloog die vele duizenden kinderen enthousiast kreeg voor de natuur. Sluis hoopt hetzelfde te bewerkstelligen voor de techniek. Want daarover gaat het Cobouw Café in Veenendaal op deze vrijdagmiddag: hoe zorgt de sector ervoor dat kinderen weer een technisch beroep kiezen?

Ambassadeur

Wie Jasper Sluis hoort praten over de bouw en dan met name de toekomstige circulaire bouw, weet het wel: geef die man een eigen tv-programma. Stuur hem als ambassadeur van de sector het land in. Want 5 minuten luisteren en kijken naar de druk gebarende en uitleggende Sluis, zou wel eens meer kunnen uitrichten dan wat Bouwend Nederland, Uneto-Vni en met name het onderwijs en de politiek in 5 jaar voor elkaar krijgen.

Fantastische vak

“Voorzie alle vestigingen van Centre Parcs van een welkomst-tasje met technisch speelgoed. Hoeveel kan zoiets nu kosten?” gaat Sluis verder. “Je bereikt ermee dat veel kinderen in aanraking komen met ons fantastische vak. Want daaraan ontbreekt het in Nederland. Kinderen komen amper nog in aanraking met de bouw en techniek.”

Hij krijgt er de handen voor op elkaar en vind direct een medestander in Doekle Terpstra, voorzitter van de branchevereniging voor installatiebedrijven. “Ik wil ook pleiten dat we veel meer gezamenlijk optrekken. Dus niet meer Bouwend Nederland apart van Uneto-Vni. We staan voor dezelfde opgave. Vissen in dezelfde vijver.”

‘Je maakt het in de bouw’

Bouwend Nederland vice-voorzitter Henk Homberg knikt instemmend. “In juni start een grote campagne om meer jeugd te bereiken. Onder de titel ‘Je maakt het in de bouw’.”

Terpstra valt hem direct in de rede. “Waarom nou Henk? Waarom nou weer ‘de bouw’? Ik denk dat we kinderen moeten lokken met techniek, niet alleen bouw. Als we dat doen blijven er genoeg in de bouw hangen. Maar met alleen de bouw red je het niet. Daarvoor is het imago simpelweg te slecht. Aan de bouw kleeft nog steeds het beeld van metselaars en straatmakers. Dat het vies en slecht betaald werk is. Natuurlijk, die beroepen zullen ook nodig blijven. Maar trek het nu eens breder. Laat zien voor welke uitdagingen we staan. Hoeveel werk er in de komende decennia te doen is. En hoe gaaf het is als je daar aan kunt meewerken.”

‘Bouw betaalt niet slecht’

Terpstra gaat verder. “Weet je wel dat we als sector slechts een schamele 10 procent van de scholen weten te bereiken? Dat moet dus echt fors omhoog. En laten we nu eens ophouden met altijd maar naar Den Haag of de overheid te wijzen. Wij moeten dit zelf oppakken. Gezamenlijk.”  

“En we moeten ook eens af van het beeld dat de bouw slecht zou betalen”, stelt de Edense wethouder Johan Weijland (D66), die voor zijn bestuurlijke loopbaan directiefuncties bekleedde bij de bouwbedrijven Moes en Hurks. “Als ik naar de jongens bij mij in de keet keek, hadden die als ze halverwege de twintig waren allemaal een eigen huis. Allemaal. Kom daar eens om bij HBO- of WO-afgestudeerden. Die beginnen allemaal met een financiële achterstand. Een timmerman verdient een prima boterham.”

Hoezo een zwaar beroep?

Vanuit de zaal komt dan nog de opmerking: “En hoezo zou werken in de bouw zo zwaar zijn? Denkt iedereen nu echt dat een ICT’er die werkweken van 60 of 70 maakt het nooit zwaar heeft? En die zit ook nog eens de hele dag. Wij lopen lekker buiten. Dus hoezo een ongezond beroep?”

Waarop Jasper Sluis stelt: “Juist, maar dat moeten we dus wel over de bühne zien te krijgen. En daar is deze sector niet zo goed in.”    

Reageer op dit artikel