nieuws

De Flat: Verticaal dorp met kluscoördinator

bouwbreed Premium 2059

De Flat: Verticaal dorp met kluscoördinator

De Bijlmer werd gebouwd als modernistische en bijna utopische woonwijk, maar veranderde in de jaren zeventig en tachtig tot het schoolvoorbeeld van mislukte stadsplanning. Toch werd de Kleiburgflat niet gesloopt, zoals veel andere megaflats in de Bijlmer. Als klusproject met een nieuwe schil ontstond er een nieuw soort idealisme.

Het project staat niet alleen vanwege de nominatie voor Gebouw van het Jaar in de spotlights; deze week werd bekend dat de Kleiburgflat de Europese Mies van der Rohe-prijs heeft gekregen. Projectleider Dave Sabelis van Kondor Wessels is verbaasd over de aandacht. “Wie had dat gedacht? Dit is natuurlijk geen nieuw ontwerp. Maar het is wel een bijzonder project.”

Corporatie Rochdale wilde een paar jaar geleden van de flat af. Een consortium van vastgoedpartijen nam het gebouw over voor één euro, en verkocht de circa 600 appartementen als klusproject. Kopers kregen veel vrijheid. Sabelis: “Alles was mogelijk, binnen bepaalde kaders. Kopers konden meerdere appartmenten kopen, zoals twee of drie naast elkaar en zelfs boven elkaar.   Er zit nu zelfs een kerkgebouw in dat bestaat uit meerdere, doorgebroken appartmenten.”

Maar vanwege de constructieve eisen kon niet alles. “Het is niet mogelijk om zomaar een muur of vloer weg te breken. De klussers konden dat ook niet zelf doen: het grote constructieve werk deden wij, maar daarna was het de klussers helemaal vrij om zelf aan de slag te gaan. Wij zorgden alleen voor een electra- en wateraansluiting in de meterkast.”

Toch was het wel noodzakelijk om een oogje in het zeil te houden. “We hebben een speciale kluscoordinator aangewezen die regelmatig controleerden  of de klussen, of de in de arm genomen aannemers, geen schachten doorbraken of andere constructieve ingrepen deden.”

Kondor Wessels werkte zelf aan de gevel, de kozijnen, de draaiende delen en de openbare ruimte van het gebouw. De flat is helemaal getransformeerd, zegt Sabelis. “De diversiteit aan inrichtingen is geweldig om te zien. De mensen die hierop afkwamen zijn creatief, en kwamen vaak van buiten Amsterdam. De sfeer is nu totaal anders, het is echt een vertikaal dorp geworden.”

DeFlat
Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed
Architect: NL Architects, XVW architectuur
Aannemer: Kondor Wessels



Negen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel