nieuws

‘Wientjes? Ik durf geen zzp’er meer aan te nemen’

bouwbreed Premium 1745

‘Wientjes? Ik durf geen zzp’er meer aan te nemen’

Kastelein staat er op hun armen getatoeëerd. Vader en zoon Kastelein zitten al jaren in de zandcementvloeren. Als Cobouw ze vraagt naar Bernard Wientjes en de Bouwagenda hebben ze geen idee waar het over gaat. Wat boeit het ook. Ze hebben andere kopzorgen. “Ik durf geen zzp’er meer aan te nemen.”

Op de achtergrond demonstreert een robot hoe je een zandcementvloer kunt aanleggen, zonder rugklachten in de avond. Het zonnetje schijnt, Ron en Sven Kastelein kijken ietwat jaloers naar het machtige apparaat. “Jammer genoeg heb ik dit niet uitgevonden.”

Zoon Sven weet nog wel hoe de paniek uitbrak in huize Kastelein toen op 11 januari 2010 in de Telegraaf een artikel stond over zandcementvloeren: verboden. Te slecht voor ruggen en onderlichamen. Gelukkig kwam het goed, vader Kastelein hielp innovaties van de plank te helpen en het verbod werd teruggedraaid.

Wientjes? Nooit van gehoord

In Veenendaal tijdens de NOA Vloerendag, waar die dag Bernard Wientjes komt praten over de net aan het kabinet gepresenteerde Bouwagenda, moeten de twee bekennen dat ze nog nooit van de oud-voorzitter van VNO-NCW gehoord hebben.

Met de Bouwagenda wil Wientjes de bouw radicaal veranderen. Meer machines, sneller produceren, betere producten is de boodschap. “Best een goede zaak”, menen vloerenmakers. Maar wie, wat, wanneer en hoe, ze hebben geen flauw benul.  

‘Revolutie? Wat overdreven’

“Wat Wientjes voor ons kan doen? Zorgen dat die ingewikkelde regeltjes met zzp’ers aangepast worden. Ik durf ze niet meer aan te nemen uit angst voor naheffingen”, wanhoopt de oudste van de twee met de niet te missen tatoeage op zijn arm.  

Nils Aarnink van Soldicoat, een bedrijf (10 man) dat gespecialiseerd is in kunststof gietvloeren kent Wientjes ook niet. Op een revolutie zit hij niet te wachten. “Dat lijkt me wat overdreven. Bij ons zijn de productieontwikkelingen behoorlijk stevig doorgegaan.”

Bouw zoekt jeugd

Ook hij bekommert zich om personeel. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om mensen in dienst te nemen.”

Een grote campagne om jongeren de bouw in te krijgen, lijkt Peter van Zandvoort (53, zandcementvloeren) wel wat. “De ouderen vallen af, de jongeren melden zich niet. Ik wil best meer loon bieden, maar dan moet dat wel mogelijk zijn.’’

Zand in de robot 

De mannen zijn hier in overtal. Vloerenbedrijven willen afbouwers spullen verkopen. Afbouwers zoeken innovaties. Toch zijn er ook vrouwen. Kennen zij Bernard Wientjes wel? Met grote ogen kijkt Marcia Donkers van bedrijf De Vloerenmakers de Cobouwverslaggever aan. “Wientjes? Die ken ik alleen van naam.”

Haar bedrijf had een robot, precies zoals Wientjes wil. “Maar die deed het niet altijd. Dus we namen we er alweer afscheid van.” Minimaal heeft ze over de Bouwagenda gehoord. Belangrijk? “Dat denk ik wel. Stilstand is achteruitgang. Ik hoop dat het mkb er wat aan heeft. Bovenal vind ik dat het kabinet het aannemen van personeel weer aantrekkelijker moet maken.”

Luister naar de vloer

Ze besluit. “Ik werk liever met vast personeel. Dat leidt tot minder ontevreden klanten. Of ik vertrouwen in Wientjes heb? Ja, maar vooral ook in de bedrijven die hem sturen. Mijn advies is: luister naar de achterban, de mensen op de vloer.”

Bekijk hier het filmpje dat Cobouw maakte van de Vloerendag

 

Reageer op dit artikel