nieuws

VolkerWessels gaat na beursgang ‘niet veel anders doen’

bouwbreed Premium 1722

VolkerWessels gaat na beursgang ‘niet veel anders doen’
Raad van bestuur VolkerWessels: Alfred Vos, Jan de Ruiter, Jan van Rooijen. Foto: Eran Oppenheimer

In een bouwkeet in Amsterdam gaf VolkerWessels-ceo Jan de Ruiter dinsdagmorgen het startschot voor de beursgang. De familie Wessels zal minstens 5 procent van de aandelen houden.

Beroering op de bouwplaats van Kondor Wessels en Wessels Zeist in de Pijp in Amsterdam. Komt Dik Wessels, wil een groepje pauzerende bouwvakkers weten? Nee, die komt niet, zegt Jan de Ruiter terwijl hij de bouwkeet betreedt.

De Ruiter is in Amsterdam om aan te kondigen dat VolkerWessels definitief naar de beurs gaat. “Het bedrijf is er klaar voor”, zegt hij voor draaiende camera’s en ratelende fotografen.

Marge omhoog naar 5,5 procent

Het bedrijf staat er goed voor, klinkt het. De orderportefeuille groeit per jaar 10 procent. De ebitda-marge is 4,6 procent. Die marge moet nog omhoog naar 5,5 procent, zegt De Ruiter, die in september vorig jaar al naar voren geschoven werd door de familie Wessels om ceo te worden.

De omzet zal de komende jaren met 3 à 4 procent groeien, belooft VolkerWessels aan potentiële aandeelhouders. Van de nettowinst zal 50 tot 70 procent worden uitgekeerd aan dividend.

Na de Franse verkiezingen van 23 april zal de beursgang plaatsvinden. Over twee weken komt de prospectus uit.

Bedrijf met steady bezetting

De aandeelhouders krijgen een bedrijf met een “steady capaciteitsbezetting”, dat 80 procent van zijn omzet haalt uit kleine projecten, “zoals het aanleggen van stoplichten en rotondes”.

De Ruiter: “Daarom is het voor ons makkelijker om te tenderen op grote projecten.” Op grote projecten vindt VolkerWessels het namelijk “niet moeilijk” nee te zeggen. Toch was de ceo onlangs “even chagrijnig” toen het Zuidasdok aan de neus van VolkerWessels voorbijging.

Het bedrijf draait op dit moment zes projecten, waarbij de bouwer uitvoeringsrisico draagt

Maar het is wel weer een risicoproject minder. Hoeveel risicoprojecten heeft VolkerWessels op dit moment? Het bedrijf draait op dit moment zes projecten, waarbij de bouwer uitvoeringsrisico draagt, zegt De Ruiter. Drie in de bouw en vastgoed, drie in de infra, waaronder SAAOne en de Zeesluis IJmuiden. Die projecten komen ter sprake bij de gesprekken met kandidaat-beleggers.

De Ruiter is de wereld rondgereisd om die beleggers te interesseren. Welke aandeelhouders toehappen? Hij weet het niet. Sturen kun je dat niet. “Zo werkt dat niet.” Vraag en aanbod komen in een biedboek bij elkaar. “Hoe het aandeel gewaardeerd wordt, bepaalt de aandeelhouder.”

Bescherming tegen vijandelijke overnames

De familie Wessels wil een substantieel belang in het bedrijf houden. “Minstens 5 procent.” Een beschermingsconstructie moet het bedrijf behoeden voor vijandelijke overnames. De Ruiter: “Die constructie krijgt alleen tanden als het belang van de grootaandeelhouder onder de 20 procent komt.”

Gaat VolkerWessels een ander bedrijf worden na de beursgang? Nee, zegt De Ruiter. “We gaan niet veel anders doen.” Nog steeds probeert het bouwconcern de faalkosten verder te verlagen, nog steeds probeert het verder te innoveren.

En als het kan, worden er bedrijven overgenomen. Tussen 2014 en 2016 groeide de omzet met een half miljard. De helft hiervan kwam tot stand door overnames. De laatste prooi is de huidige Duitse woningbouwdivisie, gericht op betaalbaar wonen in de grote steden.

Aandeelhouders bepalen koers

Maar welke koers het bedrijf op lange termijn zal varen, is onzekerder, geeft De Ruiter toe. “De aandeelhouders bepalen uiteindelijk wat er met het bedrijf gebeurt.”

Blijft De Ruiter straks op zijn post als de beursgang is geslaagd? “Dat hoop ik wel! Ik heb een contract voor vier jaar. Wat er daarna gebeurt zie ik wel.”

Reageer op dit artikel