nieuws

Uitvoerder wilde dodelijke hijsklus afblazen

bouwbreed Premium 1777

Uitvoerder wilde dodelijke hijsklus afblazen

Een uitvoerder van het prestigieuze bouwproject in Den Haag waar vorig jaar tijdens het hijsen van steigerdelen een vrouw om het leven kwam, wilde de bewuste operatie eigenlijk afkeuren. Hij werd echter teruggefloten om vertraging te voorkomen. Dat valt op te maken uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het ongeval op het project van bouwbedrijf BAM.

Rijnstraat 8. Het voormalige gebouw van het ministerie van VROM ondergaat een ware metamorfose. De bouwruimte is beperkt. Dagelijks duizenden mensen lopen erlangs.

In de ochtendspits van 26 mei 2016 gaat het mis tijdens het lossen van een vrachtwagen. Metalen steigerdelen vallen van zestig meter hoogte uit de lucht. Een vrouw, die nietsvermoedend de normale looproute volgt naar haar eindbestemming komt daarbij om het leven.

Twijfels, opstelpoort 3 is niet beschikbaar

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat er een dag voor het dodelijke ongeval al twijfels over de bewuste operatie bestonden bij de uitvoerder.

“De opstelplaats bij poort 3 was niet beschikbaar. Daarom wilde een uitvoerder aanvankelijk de aanvoer van het steigermateriaal op 26 mei afkeuren, maar de bouwer wilde dat de aanvoer doorging om geen vertraging in de bouw op te lopen.”

In de broek moest met open lus zijn

Uit het onderzoek blijkt verder dat een niet opgeleide onderaannemer de lasten zou aannemen. Hoewel hij dit vaker had gedaan, was hij niet op de hoogte van het feit dat de steigerdelen in een gesloten lus gehesen moesten worden. “De hijslast werd ‘in de broek’ (met open lus) aan de hijskraan bevestigd.”

Niemand zag dat. De aanpikker niet, maar ook de kraanmachinist niet, zo staat in het rapport verwoord. Ook tijdens het hijsen zelf werd er een inschattingsfout gemaakt. De kraanmachinist moest de last naar een bepaalde hoek toe bewegen. Volgens de regels was deze hoek te klein, waardoor de last de mast van de hefsteiger raakte en de val werd ingezet.

Reageer op dit artikel