nieuws

Intelligente gevel Hotel Amstelkwartier bespaart energie

bouwbreed 164

Intelligente gevel Hotel Amstelkwartier bespaart energie

Een ‘intelligent’ gebouw dat door te reageren op zijn omgeving energieproducent wordt in plaats van energieconsument. Paul de Ruiter voorspelde het in 1992 al in het voorwoord van zijn proefschrift ‘The Chameleon Skin’.

Het Hotel Amstelkwartier in aanbouw met bewegende gevel waarmee het hotel straks actief reageert op zijn omgeving is wat hem betreft het summum van duurzaamheid en een droom die werkelijkheid wordt.

Het hotel in aanbouw heeft 22 etages en 300 kamers. Zodra de kast zijn hotelkamer verlaat gaat de kamer in de slaapstand wanneer. Dat moet besparingen opleveren van 65 procent op de warmtevoorziening, 90 procent op de koeling en 50 procent op de ventilatie. Verder zijn in het gebouw, dat Paul de Ruiter samen met Mulderblauw architecten ontwierp, de cycli van afval, water, energie en CO gesloten. “De gevel reageert niet alleen op het klimaat, maar ook op de gasten. Dat is nog nooit op aarde vertoond.”

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de voorspelling uitkwam? Door de kosten?

“Dat niet zozeer. Het ging vooral om het vinden van de juiste opdrachtgever. De private opdrachtgever Amstelside BV wilde een extreem duurzaam gebouw, met LEED-certificaat Platinum. We hebben wel eerder op kleine schaal geëxperimenteerd met bewegende gevels in een villa, maar hier konden we het groot aanpakken. Een hotel is hier perfect voor, omdat het een ander terugverdienmodel heeft dan bijvoorbeeld een kantoorgebouw. Van de 24 uur is een hotelgast hooguit een derde van een etmaal op zijn kamer. Het hele gebouwbeheersysteem is daarop ingericht.”

Hoe werkt het gevelsysteem precies?

“Je kunt het vergelijken met ouderwetse luiken, maar dan geautomatiseerd. Het zijn een soort gekoppelde schuifdeuren in drie delen met zwarte lijsten die achter elkaar schuiven. Wanneer ze opengaan, krijgen ze een champagnekleur, om de beweging te benadrukken. De gevel is uitgevoerd met verdiepingshoge glazen puien. De luiken zijn van staal, dat bleek een betere milieu-index te hebben dan aluminium. Vanuit een dicht deel van de gevel schuiven de panelen voor het raam, afhankelijk van het weer en de aanwezigheid van de hotelgast. Dat voorkomt oververhitting en warmteverlies. Het sluiten van de luiken zorgt voor verhoging van de isolatiewaarde van de gevel, doordat een spouw ontstaat tussen het glas en de luiken. Dat zorgt voor een enorme energiebesparing. Dat is vooral revolutionair omdat het een viersterren hotel is.”

Hoezo?

“Omdat het idee bestaat dat in een luxe hotel altijd alles ‘aan’ moet staan. Dat kost natuurlijk enorm veel energie. Wij hebben het juist omgedraaid. Alles staat ‘uit’, tenzij de gast er is. En daarvoor hoeft de hotelgast geen comfort in te leveren. Hij kan de gevelpanelen ook zelf vanuit de kamer bedienen. Maar bij afwezigheid neemt het gebouwbeheersysteem het over.”

Welke rol speelt het dak in het gebouwsysteem?

De kas beperkt ook de afvalproductie

“Op het dak staat een kas, ontwikkeld met een kassenbouwer uit het Westland. De planten in de kas nemen CO op uit de gebruikte ventilatielucht en de warmte wordt opgevangen en hergebruikt. In de kas worden exotische groenten en kruiden voor de hotelkeuken gekweekt. Het bioafval uit de kas wordt, met het afval uit de keuken, verwerkt tot biogas. Dat wordt gebruikt bij de verwarming van het hotel. Het speciale glazen dak, met een folie die UV doorlaat voor de planten, vangt regenwater op voor het grijswatersysteem. De kas speelt daarmee ook een rol in het verminderen van afvalproductie en het sluiten van de kringlopen. Dat is nodig, want voor een LEED-certificaat Platinum moet letterlijk alles recyclebaar zijn. We verwerken bijvoorbeeld ook sloopbeton van de toren Overhoeks in de hoofddraagconstructie. De strenge LEED-eisen vragen veel inventiviteit van de bouwers. Toxische stoffen zijn verboden, dus de meeste lijmsoorten die standaard worden gebruikt in binnenwanden en meubilair zijn verboden. De eis dat je maximaal 12 kilo afval per vierkante meter mag produceren, dwingt toeleveranciers tot nadenken.”

Uw toekomstvoorspelling uit 1992 komt hier uit. Wat is uw voorspelling voor de volgende kwart eeuw?

Er is nog een wereld te winnen

“Haha, ik heb mijn proefschrift nooit afgemaakt en mijn promotor is met emiraat. Maar als ik het alsnog ga voltooien, zal het vooral gaan over het belang van samenwerking tussen gebouwen. Op deze locatie bleek dat te complex, maar daar moeten we wel naartoe. Dat de afvalwarmte van de bakker bijvoorbeeld een rol speelt bij de verwarming van woningen in de directe omgeving. Belachelijk natuurlijk dat die nu gewoon via de schoorsteen de lucht in vliegt. Er is nog een wereld te winnen voordat alle gebouwen energieproducent zijn in plaats van energieconsument.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels