nieuws

‘Extra injectie NAM voor nieuwbouw Groningen onvoldoende’

bouwbreed 1753

‘Extra injectie NAM voor nieuwbouw Groningen onvoldoende’
Micasa

De NAM is bereid om extra geld uit te trekken voor nieuwbouw in het aardbevingsgebied, verklaart een goed ingevoerde bron tegenover Cobouw. Over de hoogte van de bedragen bestaat echter nog flinke discussie.

De provincie Groningen, gemeenten in het aardbevingsgebied, de NAM en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onderhandelen achter de schermen al langer over een nieuwe nieuwbouwregeling. De huidige regeling is een doorn in het oog van vele bouwers en opdrachtgevers. Zijn vinden de regels te ingewikkeld en klagen over te lagen vergoedingen van de NAM.

Een goed ingevoerde bron verklaart tegenover Cobouw dat de NAM bereid is om bouwend Groningen tegemoet te komen, maar stelt dat het nieuwe bod van de NAM nog altijd te laag is om de hogere bouwkosten voor met name hoogbouw te compenseren. De NAM zou tien procent van die meerkosten willen vergoeden, maar dat geldt alleen over de eerste miljoen euro. Daarna gaat die bijdrage stapsgewijs omlaag.

“Dat klinkt redelijk”, volgens betrokkenen. Roeland van der Schaaf, wethouder in Groningen vindt echter dat het bedrag omhoog moet. “Tweederde van de nieuwbouw in Groningen betreft hoogbouw.” Eerder al verklaarde Van der Schaaf tegenover Cobouw dat zijn stad last heeft van ellenlange discussies over de meerkosten voor nieuwbouw. Hoewel hij over de bouwproductie niets te klagen heeft, had die volgens hem tien procent hoger kunnen liggen.

‘Meerkosten verwaarloosbaar’

Julia Finkielsztajn stelde deze week in Cobouw dat de kosten voor aardbevingsbestendige nieuwbouw verwaarloosbaar zijn, als bouwers vanaf het ontwerp rekening houden met aardbevingsbestendig bouwen. “Onzin”, vindt Van der Schaaf.

Aardbevingsbestendig bouwen is in het aardbevingsgebied niet verplicht. De NAM en Alders proberen dat wel te stimuleren met de nieuwbouwregeling die daarvoor drie jaar geleden in het leven geroepen. Naar schatting vier op de tien bouwers bouwen niet aardbevingsbestendig is het aardbevingsgebied. D66, de PvdA en het CDA stelden daar Kamervragen over naar aanleiding van berichtgeving in Cobouw. Minister Kamp heeft die nog niet beantwoord.

Scheutig met geld

In totaal heeft de NAM tot nu toe 100 miljoen euro aan nieuwbouw in het aardbevingsgebied bijgedragen. Voor het versterken van het Groninger Forum maakte de NAM 68 miljoen euro over aan BAM. “Of er rondom het Groninger Forum dus te scheutig met geld is om gegaan? Dat moet je aan de gemeente vragen”, sprak Finkielsztajn deze week namens de NAM. Zij wijst erop dat de geschatte aardbevingskrachten die in Groningen kunnen optreden in de afgelopen jaren naar beneden zijn bijgesteld. Met andere woorden: met de huidige inzichten zijn er minder versterkende maatregelen voor nieuwbouw nodig dan tot twee jaar terug werd aangenomen.

Van der Schaaf erkent dat. Hij vindt niet dat er geld verspild is rondom het Groninger Forum. “Met de inzichten van toen, zijn we samen met de NAM, tot een bedrag gekomen. Daar zitten overigens ook de vertragingskosten van ruim een jaar bij.”

Reageer op dit artikel