nieuws

Wientjes met kersverse Bouwagenda naar Cobouw Café

bouwbreed Premium 54

Wientjes met kersverse Bouwagenda naar Cobouw Café

Hij zat in de wastafels en de ligbaden (bestuurder bij Villeroy en Boch), was voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, en nu moet hij ervoor zorgen dat  innovatie in de bouw vleugels krijgt. Bernard Wientjes overhandigt de Bouwagenda vandaag aan het kabinet, morgen (30 maart) geeft hij tekst en uitleg in het Cobouw Café.  

Bernard Wientjes was de afgelopen maanden druk in de weer met de plannen om de innovatie in de bouw naar een hoger niveau te brengen. “Falen is geen optie”, liet hij Cobouw al eerder weten. Wientjes’ agenda is duidelijk: de sector moet radicaal veranderen en snel. De opgaven zijn immens, de financiering vraagt om aandacht, maar bovenal is de sector zelf aan transitie toe. 

Hoe krijg je conservatieve sector mee?  

Wientjes wil bouwers verleiden, volume maken en brengt welwillende opdrachtgevers met al zijn opdrachten bij elkaar. En als dat lukt, gaat de prijs van verduurzaming, het fiksen van versleten bruggen, of het gezond maken van ongezonde scholen vanzelf omlaag, redeneert hij. 

Dit jaar al wil hij starten met een paar concrete programma’s. De Stroomversnelling wordt in dat kader genoemd: het stroomt, maar het kan sneller. 

Is 60 miljoen euro genoeg?

Wientjes heeft 60 miljoen euro nodig van het nieuwe kabinet. Veel geld? Welnee, dat is een politieke peulenschil. Let wel. Wientjes heeft deze opdracht te danken aan drie ministers (Kamp, Blok en Schultz), van een politieke partij die wederom de grootste is van Nederland. 

De uitdaging zit hem in hele andere zaken. Het is namelijk zeker niet de eerste keer dat een regering de sector wil helpen om te innoveren. Hoe voorkomt Wientjes dat ook dit initiatief sterft in schoonheid? Wat gaat hij precies doen? En is 60 miljoen euro niet een beetje weinig? 

30 maart in Veenendaal 

Op 30 maart kunt u dat zelf van hem horen. Dan is hij een van de gasten tijdens het Cobouw Café in Veenendaal en zullen wij hem het hemd van het lijf vragen. U kunt erbij zijn. 

Reageer op dit artikel