nieuws

Van Oord levert een derde van zijn omzet in (update)

bouwbreed 70

Van Oord levert een derde van zijn omzet in (update)

Van Oord heeft afgelopen jaar zijn omzet met een derde zien teruglopen tot 1,7 miljard. Ook de nettowinst daalde, met ruim 46 procent tot 90 miljoen. Ondanks een voller orderboek verwacht de baggeraar dat ook 2017 een lastig jaar wordt.

Volgens topman Pieter van Oord staan de omzetten en marges van zowel de baggeractiviteiten als de activiteiten in de offshore olie- en gasmarkt onder druk.

“De oorzaken hiervan zijn divers: de afronding van grote projecten, de lage olieprijs, afnemende groei van de wereldhandel en overcapaciteit van baggermaterieel en offshore materieel. De maritieme sector bevindt zich in 2016 in moeilijke marktomstandigheden”, aldus de bestuursvoorzitter.

De baggeromzet daalde met meer dan een kwart, tot net geen 1,2 miljard. De teruggang was vooral voelbaar in de regio’s Europa, Midden-Oosten en West-Azië. De omzet uit de offshore olie- en gasmarkt slonk met 46 procent tot 130 miljoen, terwijl de omzet van de divisie Offshore Wind met ruim 44 procent terugliep tot 394 miljoen. “Deze daling betreft voornamelijk het windproject Gemini, dat in 2015 in volle uitvoering was en in 2016 werd afgerond.”

Veel nieuwe projecten pas in 2018 tot uitvoering

De orderportefeuille groeide afgelopen jaar wel, met 40 procent naar bijna 3,3 miljard euro. De meeste van die projecten komen echter pas in 2018 tot uitvoering. Het positieve effect op de resultaten van Van Oord laat daardoor ook tot volgend jaar wachten. Van Oord: “2017 wordt een uitdagend jaar. De moeilijke marktomstandigheden voor baggeren en offshore olie en gas blijven voelbaar.”

Van Oord nam in 2016 voor meer dan 2,6 miljard aan nieuwe projecten aan, waaronder de aanleg van de Nederlandse windparken Borssele III en Borssele IV en het Belgische windpark Norther. Ook werden enkele grote baggerprojecten toegevoegd aan de opdrachtenportefeuille, zoals het Marginal da Corimba-project in Angola.

Reageer op dit artikel