nieuws

Vakmanschap: ‘Het is constant bijsturen’

bouwbreed 21

Vakmanschap: ‘Het is constant bijsturen’

Hans van Schie (49) is mengmeester bij Betonmortelbedrijven Cementbouw. Hij vertelt over de kneepjes van het vak.

“Betonmortel is onze corebusiness. We leveren aan grote projecten, maar we bezorgen ook een kuubje voor een funderinkje bij particulieren aan huis. De betonmortel wordt hier in de centrale in Zoeterwoude gemengd en daarna uitgereden. Ik houd toezicht op het hele proces, van het lossen van de grondstoffen tot het laden van de mixertrucks.

De grondstoffen, zoals zand, grind, cement en granulaat, worden aangeleverd per schip of per as en opgeslagen in bunkers. Ik heb een scherm voor me met alle bunkers erop in kleurencodes. De kleuren geven aan hoe vol de bunkers zijn. Ik moet ervoor zorgen dat ze vol blijven.

In principe rust de verantwoording voor de hele centrale op mijn schouders. Inbegrepen het personeel. Ik zit met allemaal betonmensen om me heen: zeven chauffeurs, een laborant en een kraanmachinist. Het is verantwoordelijk werk. Je moet je bol erbij houden. Ik zit voortdurend op de knoppen te letten. Het is constant bijsturen. De ene klant wil de mortel soepel, de ander wil ‘m wat droger.

De mix samenstellen is niet mijn verantwoordelijkheid, die komt via de computer binnen. Ik moet zorgen dat de betonmortel in de goede wagen komt. De laborant doet bij de eerste wagen een test of de mortel de juiste kwaliteit heeft. Daarna krijg ik een akkoord om te laden.

Deze centrale is gebouwd voor grote hoeveelheden. Op een gemiddelde dag zet ik 700 kuub weg, op een rustige dag 300, op een drukke dag meer dan duizend. We kunnen maximaal veertien trucks in een uur laden.

Ik zit de hele dag de boel naar een goed einde te sturen. Ik vind het een geweldig beroep. Ook om de bouwwerken waar ik aan bijdraag. Voor de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal heb ik de betonmortel gemixt. En af en toe ook uitgereden. De veelzijdigheid, dat is de smeuigheid van het werk.

Reageer op dit artikel