nieuws

Toveren met balkons

bouwbreed Premium 529

Toveren met balkons

Door een ribbenconstructie zijn Balqoons bijna de helft lichter dan standaard prefabbalkons van beton. Ze hebben bovendien geen drempels of opstanden en kunnen worden gemonteerd als de gevel al gesloten is.

Van Roermond tot de Amsterdamse Zuidas en van Delft tot Den Haag verrijzen complexen met Balqoons tegen de gevel. Er zijn er inmiddels tweeduizend verkocht. En er lopen veel meer aanvragen. Niet gek voor een product dat amper een jaar op de markt is, vindt directeur Ton Tetteroo van prefabbetonfabrikant Granito.

Het geeft aan dat zijn geesteskind in een behoefte voorziet. Balqoon is misschien niet het allerdunste of lichtste balkon op de markt, realiseert Tetteroo zich. Maar het is wel het compleetste en uitgedacht tot het laatste detail. “Hij kan compleet drempelloos worden uitgevoerd, zonder goot bij de gevel of een opstand bij de balustrades. Werk je hem af met een glazen borstwering zoals bijvoorbeeld gaat gebeuren bij Coolhouse in Scheveningen, dan kijk je vanuit de woonkamer ongehinderd over de omgeving. Dat geeft een superstrakke aanblik.” Het geheim van Balqoon schuilt volgens Tetteroo in de ribbenstructuur. Er zit alleen beton waar dat constructief nodig is. De rest van de balkonplaat is hol. Dat levert een gewichtsbesparing op tot maximaal 50 procent ten opzichte van standaard betonnen prefabbalkons.

Isokorf

Het betekent ook dat de constructie van het gebouw lichter uitgevoerd kan worden. Door de ophanging met behulp van een speciale isokorf kan het balkon bovendien laat in het bouwproces worden aangebracht. De meest uitgebreide variant, de Balqoon Connect kan op het laatste moment geplaatst worden, als de gevel al compleet gesloten is. De speciale koudebrugonderbreking die Schöck daarvoor ontwikkelde is uitgerust met grote roestvaststalen draadeinden. Zodra de moeren zijn aangedraaid kan het balkon veilig betreden worden. Enkele van dergelijke balkons zijn geplaatst bij het project Jazz-City in Roermond dat VolkerWessels-dochter Jongen Meulen bouwt. BAM gaat dezelfde ophanging toepassen bij Coolhouse.

Het grote voordeel is volgens Tetteroo dat de balkons verspringend geplaatst kunnen worden.

“Want doorstempelen kan alleen efficiënt als de balkons netjes boven elkaar hangen, maar daar kiezen architecten steeds minder vaak voor. Ze willen ze vaak juist op willekeurige plekken tegen de gevel positioneren. Tegenover de meerkosten van de ophanging staan besparingen op steigerkosten en ander materieel op de bouwplaats. Er volstaan immers ook lichtere kranen omdat de balkons een stuk lichter zijn.”

Dat het balkon zonder randen, goten of opstanden aansluit op de vloer is te danken aan de coverplaten die op de ribben worden gelegd. Ze worden op rubber oplegblokjes geplaatst, zodat contactgeluid wordt onderbroken. Regenwater loopt tussen de randen van de dekplaten en binnendoor naar de hemelwaterafvoer geleid. Dat zich vuil zou ophopen in het binnenste, daar zijn Tetteroo en consorten niet beducht voor. “Het beton is dooizoutbestendig en hoogwaardig gecoat.

Alles blijft bovendien bereikbaar. En je kunt het ook altijd nog doorspuiten met de hogedrukspuit.” Vergeet niet”, vervolgt hij: “Door het ontbreken van goten en opstanden, win je zomaar 10 procent aan bruikbaar oppervlak. Je balkon is optisch, maar ook in praktisch gebruik een stukje groter. Die 10 procent extra krijg je cadeau.”

Galerijen

Voor renovatie van galerijen is Balqoon volgens Tetteroo ook handig. Door het ontbreken van opstanden kunnen rolstoelrijders veel beter over galerijen manoeuvreren en komen ze hun flat binnen zonder halsbrekende toeren te hoeven uithalen.

“Ik weet hoe het leven op een galerijflat is, want ik ben er zelf in eentje opgegroeid. Mijn vader woont er nog steeds. De galerijen van al die flats uit de jaren zestig en zeventig zullen de komende jaren gerenoveerd moeten worden en geschikt gemaakt voor mensen die langer op zichzelf blijven wonen. Dat gaat heel goed met deze o plossing.”


Licentiehouders

Door de snelle acceptatie van Balqoon in de Nederlandse bouwwereld, kan prefabbetonfabrikant Granito de productie niet alleen aan. Sinds begin dit jaar produceert ook Vebo in licentie de slimme balkons. Ook constructeurs en specialisten in betontechnologie hebben zich als partner aangesloten. Net als hekwerkbouwers FEK Metaal en Versteeg Metaal Groep. Zij plaatsen hun hekwerken op de grond zodat het balkon in één keer als afgemonteerd bouwdeel aan de gevel gehangen kan worden.

Reageer op dit artikel