nieuws

Sta eens stil bij je werk

bouwbreed Premium 63

Sta eens stil bij je werk
DMSAS filming for award, February 5, 2015

Zijn Nederlandse architecten en bouwers eigenlijk wel trots op hun prestaties? Ton van Hoorn van de stichting Architectuurplaquette begint er langzamerhand aan te twijfelen. Waarom hebben zo weinig opdrachtgevers, architecten en aannemers belangstelling voor naamsvermelding op een plaquette op hun bouwwerken? ‘‘Ik zie veel te vaak sceptische gezichten.’’

D e architectuurplaquette is toe aan een doorbraak, stelt Ton van Hoorn. Hij is als architect én als telg uit een Rotterdams aannemersgeslacht dubbel betrokken bij het wel en wee van de bouw. Een beetje meer zelfbewustzijn zou de sector sieren. ‘‘Er wordt veel moois gebouwd. Daar mogen we met een bescheiden bord op de gevel best even bij stilstaan.’’

Het idee om alle interessante bouwwerken te voorzien van een bord met namen van de makers en het jaartal is al ruim 25 jaar oud, maar eigenlijk nooit goed van de grond gekomen, vertellen stichtingsvoorzitter Van Hoorn en secretaris Dorothee Pape. Het werd bedacht door Basiel van Bemmelen, coördinator van de Vriendenvereniging van het Nederlands Architectuurinstituut. NAi-directeur Aaron Betsky vond het een goed plan: zo’n plaquette kon bij een breed publiek belangstelling wekken voor architectuur en de ontstaansgeschiedenis van een gebouw.

Hoogstandjes

Aa n de belangstelling van het publiek zal het niet liggen, stelt Van Hoorn. Als secretaris van de Kring Rijnmond van architectenbond BNA organiseerde hij voor de VVV regelmatig rondleidingen langs architectonische hoogstandjes in de Maasstad. ‘‘Daar kwamen altijd drommen mensen op af. Op de jaarlijkse Dag van de Architectuur zie je hetzelfde: dan toeren de belangstellenden met bussen vol tegelijk door het land.’’ Pape: ‘‘Ook onze site scoort hoge kijkcijfers.’’

Sinds het NAi-gebouw in Rotterdam in 2002 de primeur had, werden 887 plaquettes op gebouwen, bruggen, viaducten en pleinen in Nederland en daarbuiten geschroefd. Vaak betreft het bijzondere nieuwbouwprojecten, zoals de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee of de Markthal in Rotterdam. Maar ook herbestemde monumenten of gerenoveerde historische woningbouwcomplexen komen in aanmerking.

‘‘We stellen geen kwaliteitseisen, we zijn geen architectuurpolitie’’, aldus Van Hoorn. ‘‘Iedereen die trots is op zijn gebouw, kan bij ons een plaquette bestellen.’’ Dit jaar wil hij het duizendste exemplaar wegzetten.

Terughoudend

Maar dan m oet de sector wel meewerken. En die betoont zichnog altijd terughoudend. Waar dat aan ligt? ‘‘We hebben eigenlijk geen idee. Onbekend maakt onbemind? Gebrek aan trots?’’, suggereert Pape. Van Hoorn informeert geregeld naar de motieven waarom een aannemer of collega-architect de boot afhoudt. Hij krijgt dan reacties als: je naam op een gebouw schrijven, dat is not done. ‘‘Als een wethouder uit dankbaarheid bouwpartijen een plaquette cadeau wil doen, zie je vaak sceptische gezichten. Moet dat nou?, wordt er dan gevraagd. Is dat bescheidenheid? Ik weet het niet, het is een drempel die wij niet goed kunnen duiden.’’

De reacties zijn sterk individueel bepaald, er zijn ook partijen die hun geluk niet op kunnen als hun bouwproject met een plaquette wordt onderscheiden, weet Van Hoorn. ‘‘Bij de overhandiging gloeien ze van trots.’’ Hij zelf was ook in de wolken toen drie van zijn bouwwerken zo’n chic aluminium bord aan de gevel kregen.

Smartphone

Eén doel van de architectu urplaquette is, huidige en toekomstige generaties te herinneren aan de mensen achter een bouwwerk. Maar het naambord heeft meer functies. Voor liefhebbers van bouwkunde is de plaquette, die slechts de basisinformatie over een bouwwerk bevat, de wegwijzer naar uitgebreide beschrijvingen die via smartphone en tablet zijn op te vragen bij architectuurplaquette.com. Bovendien staat iedere plaquette op Google Maps, wat het samenstellen van een interessante architectuurroute tot kinderspel maakt. Van Hoorn: ‘‘Interessant voor steden met veel bouwkundig schoon. Daar kan de plaquette bijdragen aan city-marketing.’’

De architectuurplaquette is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Zowel het ruim twee kilo zware bord als de met laser in zwarte acrylaatstrips aangebrachte tekst is extreem duurzaam. ‘‘Krasvrij en gegarandeerd hufterproof, heel wat degelijker dan de houten bordjes die de ANWB voor monumenten maakte’’, aldus Ton van Hoorn van de stichting Architectuurplaquette.

De stichting maakt de plaquette in de eigen studio in Delft naar een ontwerp van Bruno Ninaber van Eyben, die ook de Nederlandse gulden ontwierp en de Nederlandse zijde van de euro. De plaquette is leverbaar op bestelling e n kost 1150 euro.

Reageer op dit artikel