nieuws

Op zoek naar flexibel aanbouwconcept via hackaton

bouwbreed Premium 19

Op zoek naar flexibel aanbouwconcept via hackaton

Een intensieve ontwerpwedstrijd of hackaton moet slimme concepten opleveren voor aanbouwen. Die moeten mogelijk maken dat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. 

De Hackaton vindt op 10 en 11 mei  plaats op de Spark campus in Rosmalen en is opgezet door Stadlander, een corporatie die in West-Brabant en Tholen zo’n 15.000 woningen beheert. 

Volgens Stadlander  zijn de vele bestaande aanbouwconcepten te duur, niet flexibel genoeg of sluiten niet goed aan op nul op de meter-concepten.  
De zoektocht moet in eerste instantie een aanbouw opleveren die extra woonruimte op de begane grond geeft. Die ruimte moet  dusdanig slim ontworpen zijn dat er later gemakkelijk een bad- en slaapkamer aan toegevoegd kan worden, zodat de bewoners compleet gelijkvloers kunnen wonen. Dat is volgens Stadlander noodzakelijk om mensen tot hogere leeftijd in hun eigen huis te laten wonen. 


In één moeite door moet het concept ook meekunnen met de energietransitie naar Nul op de Meter woningen die gaande is. Voor veel standaard woningtypen zijn daarvoor inmiddels renovatieoplossingen beschikbaar. Maar serre’s of eerder geplaatste woninguitbreidingen blijken daarbij vaak nog een grote barrière en leveren flinke meerkosten op. 
Tijdens de woontransitiehackaton wordt in twee rondes beslist welke teams hun ontwerp mogen realiseren. Na de eerste ronde begin mei worden ontwerpteams zonodig gekoppeld aan aannemers. Op 23 juni is de finale. De realisatie van de winnende aanbouw-concepten wordt uitgevoerd in combinatie met een nul op de meter-renovatie van de hoofdwoning. Inschrijven voor de hackaton kan tot 6 april. 

Badkamerprijsvraag

Corporaties organiseren steeds vaker prijsvragen om tot innovatieve oplossingen te komen. Vorige week vond de finale plaats van de badkamerprijsvraag van Mitros, waarbij aannemers, ontwerpers en toeleveranciers werden uitgedaagd een concept te bedenken om in één dag een badkamer compleet te vervangen. De prijsvraag werd gewonnen door combinatie B8U en Coen Hagendoorn, die binnenkort allebei hun concept in de praktijk gaan uitproberen. 

Reageer op dit artikel