nieuws

Nederland middenmoter in Europa

bouwbreed Premium 14

Nederland middenmoter in Europa

Hoe staat de Nederlandse bouw ervoor vergeleken met de rest van Europa? Bovengemiddeld. Terwijl Europa gemiddeld 2 procent minder bouwproductie telt in vergelijking met 2010, is de Nederlandse bouw sinds dat jaar met ruim 7 procent gegroeid, blijkt uit cijfers van Europees bureau voor statistiek, Eurostat.

Afgelopen jaar groeide de Nederlandse bouw 7 procent. Alleen in Zweden groeide de bouw sneller (12 procent). Toch is Nederland een middenmoter in Europa. Noorwegen en Litouwen groeiden sinds 2010 met 29 procent. Servië met 23 procent en Letland met 21 procent. Ook het Verenigd Koninkrijk (+10 procent) en Duitsland (+8 procent) deden het beter.

De Nederlandse groei van de bouw, die door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), spectaculair is genoemd, is ontstaan na een diep dal. De Nederlandse bouw was in 2013 dieper weggezakt dan de bouw in een gemiddelde Europees land.

Opvallend in de cijfers is trouwens dat de bouw het in de Eurozone voor de crisis beter deed dan de bouw in heel Europa. Tijdens de crisis, die ook uitmondde in een Eurocrisis, sloeg de voorsprong om in een achterstand. Dat heeft te maken met noodlijdende landen als Griekenland en Portugal. In Griekenland is de bouwproductie sinds 2010 met bijna 60 procent gekelderd. In Portugal met bijna 50 procent.

Spectaculair herstel

Na het dal van 2013 groeide de Nederlandse bouw snel. Vorig jaar was Nederland na Zweden de snelste groeier.

Eurozone

In de Eurozone is de bouwproductie enorm ingezakt. Dat heeft vooral te maken met Griekenland, Portugal en Italië. De Griekse bouwproductie is sinds 2010 met 60 procent gekelderd.

Europese Unie

De Europese bouwproductie herstelt sneller dan de bouwproductie van de eurolanden. Niet-euroland Zweden is koploper in het herstel. De bouw groeide in het Scandinavische land afgelopen jaar met 12 procent.

Nederland

Afgelopen jaar groeide de Nederlandse bouw 7 procent. Dat is veel sneller dan de groei van de bouwproductie in heel Europa (2 procent). De crisis was in Nederland tussen 2010 en 2013 echter heftiger.

Reageer op dit artikel