nieuws

Looneis van 3,75 procent in kleinmetaal

bouwbreed Premium 23

Looneis van 3,75 procent in kleinmetaal

CNV Vakmensen zal bij de aankomende cao-onderhandelingen in de kleinmetaal een loonsverhoging van 3,75 procent eisen voor de 280.000 werknemers in de sector. Dat heeft de vakbond laten weten.

Ook zal de bond vol inzetten op scholing en ontwikkeling. Dat is volgens onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen nodig om dat er een “enorm tekort” aan personeel in onder andere de installatiesector dreigt.

“Dat gaat om duizenden mensen die snel nodig zijn. Daarom moeten de werkgevers met deze cao vol inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector. Met daarbij volop ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling.”

Gezond de einstreep halen

Hietkamp benadrukt dat er ook maatregelen nodig zijn om werknemers gezond de eindstreep te laten halen.

“Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, als je de personeelstekorten in ogenschouw neemt. Oudere werknemers faciliteren met lichter werk, bijvoorbeeld gekoppeld aan een opleidende rol naar nieuwe collega’s toe, kan dan het recept zijn. Daarmee vang je veel vliegen in één klap. Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijk te maken voor die werknemers.”

Cao van achttien maanden

CNV Vakmensen stelt een cao voor met een looptijd van achttien maanden. In die periode zouden de lonen met 3,75 procent moeten stijgen. De onderhandelingen starten woensdag.

Onder de kleinmetaal vallen onder andere de installateurs, isolatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven. De sector telt in totaal 25.000 ondernemingen.

Reageer op dit artikel