nieuws

Innovatie afdwingen via prijsvraag bevalt Mitros

bouwbreed 110

Innovatie afdwingen via prijsvraag bevalt Mitros

Coen Hagendoorn en combinatie B&U gaan in één dag een badkamer vernieuwen in een bewoond pand van corporatie Mitros. De Utrechtse corporatie is van plan vaker prijsvragen uit te schrijven om slimme renovatieconcepten te vinden voor andere bouwdelen.

De winnaars van de zogeheten badkamerchallenge werden dinsdag in Utrecht bekend gemaakt. Ze kwamen naar boven in een getrapte prijsvraag waaraan 32 partijen deelnamen uit binnen en buitenland.

Zowel Hagendoorn als de combinatie van Smits, Hemubo, Rutges en Era werken met vergaand geprefabriceerde wanden. Ze produceren zoveel mogelijk voor in de fabriek wat op locatie snel in de bestaande badkamer kan worden geplaatst. Juryvoorzitter Marjet Rutten prijst het feit dat die aanpak niet alleen weinig overlast geeft voor de bewoners, maar dat er ook keuzemogelijkheden overblijven. “ Ook belangrijk: de badkamers kunnen geplaatst worden in één woning, wanneer het de bewoner uitkomt. Het hoeft dus niet meer projectsgewijs in series van van 100 badkamers tegelijk.”

De winnaars snapten volgens Rutten goed hoe het renovatieproces in bewoonde woningen werkt. Dit geeft zekerheid én de mogelijkheid om snel te starten met de nieuwe manier van het renoveren van badkamers.

Directievoorzitter Henk Peter Kip van Mitros benadrukte tijdens de finale nogmaals hoe blij hij is met de benadering via een prijsvraag. “Het is lastig om te veranderen wat je al jarenlang doet. Je schaaft steeds wat bij, maar een doorbraak forceren, een innovatie teweeg brengen is ingewikkelder. Daar zochten we hulp bij. Het is goed om te zien dat er zoveel partijen zijn die zeggen dat ze een badkamer in één dag kunnen renoveren en dat ook kunnen laten zien. Toch gebeurt het op dit moment nog niet. Een challenge bleek een geslaagde manier om een doorbraak te creëren”.

Hij kondigde daarop meteen een nieuwe challenge aan die komend najaar van start gaat. Deze zal gaan over de zoektocht naar innovaties op het gebied van twee andere problemen waar huurders van sociale woningbouw mee kampen: geluidsoverlast en binnenklimaat.

Reageer op dit artikel