nieuws

FNV hekelt oproep versoepeling arbeidsvoorwaardenwet

bouwbreed Premium 58

FNV hekelt oproep versoepeling arbeidsvoorwaardenwet

Vakbond FNV hekelt de oproep van vier werkgeversorganisaties aan informateur Schippers om het mes te zetten in arbeidsvoorwaarden. “Ze zetten de sloophamer in de ontslagbescherming van werknemers. Dat is onacceptabel.” 

FNV arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn: “Werkgevers: VNO/MKB en LTO hebben twee keer hun handtekening gezet voor het ontslagrecht zoals het er nu staat. De laatste keer in april 2016 toen we de wet hebben aangepast. De inkt is amper droog of de grote bedrijven willen de ontslagbescherming alweer verslechteren. Dat gaan we dus niet doen.”

Oplossen tekort vakmensen

De FNV wil meer zekerheid voor mensen en de ontslagbescherming is daar een cruciaal onderdeel van. Afspraken over meer echte, vaste banen zijn niets waard als de achterdeur wijd open gezet wordt om mensen te kunnen lozen. Mariëtte Patijn: “Laat werkgevers iets doen aan het oplossen van het tekort aan vakmensen in plaats van bedenken hoe ze makkelijker van ze af komen.”

FNV wil dat de concurrentie op arbeidskosten stopt, zodat werkenden weer elkaars collega’s kunnen worden. Er moet een einde komen aan de race naar beneden. De bond wil echte oplossingen. In de SER wordt niet gesproken over het ontslagrecht en dat gaat FNV ook niet doen. Er wordt wel gesproken over de adviesaanvraag loondoorbetaling bij ziekte, zzp en langdurige werkloosheid met als doel de concurrentie op arbeidskosten aan te pakken.

Drie maanden loondoorbetaling

Mariëtte Patijn: “Dat helpt de ondernemer die aarzelt om iemand aan te nemen en zo ontstaat er weer meer zekerheid voor werkenden. Als rechten en inkomen van werknemers niet worden aangetast, zijn wij als vakbonden bereid mee te werken aan een oplossing. Drie maanden loondoorbetaling bij ziekte voor de werkgever, en de overblijvende periode uit een fonds betalen, collectiveren dus.”

De FNV is alleen bereid afspraken te maken als het zeker is dat de handtekening van werkgevers, óók die ze met de vakbonden gezet hebben in april 2016, echt iets waard is.

 

Reageer op dit artikel