nieuws

Celstraf geëist tegen bouwdirecteur in fraudezaak RUG

bouwbreed Premium 38

Celstraf geëist tegen bouwdirecteur in fraudezaak RUG

Tegen acht verdachten die betrokken waren bij een corruptieaffaire bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn donderdag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot vier jaar geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt hen verantwoordelijk voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. De fraude werd gepleegd in de periode tussen 2008 en 2015, waarbij sprake was van ontvangen giften en verleende gunsten. Het gesjoemel door medewerkers, familieleden, bouwbedrijven, een installatiebedrijf en een materialenhandelaar leverde de RUG een financiële strop van meer dan 1,1 miljoen euro op.

Hoofdverdachte is het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer van de universiteit. Tegen hem eiste de officier van justitie vier jaar cel. Zijn zoon hoorde drie jaar cel eisen (waarvan een voorwaardelijk), zijn schoondochter 2,5 jaar (waarvan een jaar voorwaardelijk). De directeuren van de betrokken bouw- en installatiebedrijven hoorden 3,5 jaar cel eisen, eveneens met een jaar voorwaardelijk.

Als het aan justitie ligt gaat een medewerkster van de facilitaire afdeling een jaar de cel in. Hetzelfde geldt voor de materialenhandelaar. Tegen de vrouw van de hoofdverdachte eiste de aanklager een werkstraf van 150 uur.

Gunsten en betalingen in ruil voor opdrachten

Uit onderzoek van de FIOD is volgens het OM gebleken dat de hoofdverdachte met hulp van zijn medewerkers zijn positie misbruikte door in ruil voor opdrachten gunsten en betalingen te eisen. Zo kon zijn zoon een huis kopen dankzij een salaris van een van de betrokken bedrijven. Ook voor zijn schoondochter regelde hij een arbeidsovereenkomst met een salaris. Voor die vergoedingen verrichtten beiden nauwelijks werk.

Ook liet de hoofdverdachte zijn woning verbouwen en zijn tuin inrichten op kosten van bedrijven aan wie hij opdrachten verstrekte. Verder hadden hij en zijn zoon een tankpas en ontvingen ze contant geld.

Corruptie toegedekt met valse facturen

De corruptie werd administratief toegedekt door een reeks valse facturen, arbeidsovereenkomsten en loonstroken. Controles van facturen door twee medewerkers van de facilitaire afdeling zouden niet hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk omdat zij ook zouden hebben meegeprofiteerd van de fraude, aldus het OM. De RUG eist het fraudebedrag terug, bleek op de zitting.

Reageer op dit artikel